algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

Garant de la pau i conciliador de cultures

Els líders polítics i religiosos de mig món lloaren la tasca desenvolupada per Joan Pau II

Des de Jerusalem a Pequín, passant per Moscou, Roma i l'Havana, els líders polítics i religiosos de mig món destacaren ahir la figura del papa Joan Pau II com a defensor de la pau i conciliador de cultures.

A Itàlia, el president de la República italiana, Carlo Azeglio Ciampi, va ser el primer cap d'Estat que s'acostà a la sala Clementina per retre homenatge a Joan Pau II, el cos del qual descansa des d'ahir en aquesta habitació del palau apostòlic perquè diverses autoritats li puguin donar el seu darrer adéu al abans que avui horabaixa sigui traslladat a la basílica de Sant Pere.

Des de les institucions europees, també arribaren missatges de condolença i de gratitud per la feina del pontífex. El president de la Comissió Europea, Jose Manuel Durao Barroso, afirmà que Joan Pau II passarà a «la història com algú que ha jugat un paper essencial en la reunificació d'Europa i en el progrés de les idees de llibertat i de democràcia al nostre continent».

El president del Parlament Europeu, Josep Borrel, confià que el successor de Karol Wojtyla «mantengui el compromís de l'Església i dels creients amb el camí d'obertura, de renovació i de la lluita pel reconeixement dels valors universals». Per la seva banda, l'Alt Representant per a la Política Exterior i de Seguretat Comuna de la Unió Europea, Javier Solana, definí el pontífex polonès com un «campió il·lustrat de la pau i la solidaritat per a tots».

Al seu país natal, el seu successor a la Ciòcesi de Cracòvia, l'arquebisbe Jozef Mitxalin, president de la Conferència Episcopal de Polònia, advertí que serà molt difícil omplir el buit que deixa.

El secretari general de l'Organització de les Nacions Unides (ONU), Kofi Annan, manifestà ahir vespre que se sentia «profundament trist». «A part del seu rol com a líder espiritual per a milions de persons, el papa ha estat un advocat inesgotable de la pau, un vertader pioner en el diàleg interconfessional i una vertadera força en l'autocrítica i la renovació de l'Església».

Mons àrab i jueu
La Lliga Àrab va mostrar anit la seva tristor per la mort del papa, a qui definí com un home de pau que estimulà el diàleg entre les nacions i les religions. «És un dia trist, estam molt trists per la seva pèrdua», assenyalà el portaveu Hesham Joussef, en nom del secretari general de la Lliga Àrab, Amr Moussa, que és de viatge al Brasil. «No oblidarem mai la seva noble actuació en el suport als pobles oprimits, inclòs el palestí» va afegir.

En canvi, el clergue palestí musulmà de més alt rang, Ikrema Sabri, criticà el papa per no haver estat capaç de canviar la visió occidental negativa de l'islam, una mica agressiva. «Ha fet discursos en els quals advocava per la pau, l'amor i la igualtat entre tots (...) però ha estat incapaç d'aturar l'agressió».

El primer ministre israelià, Ariel Sharon, reconegué que «el món ha perdut un dels líders més importants de la nostra generació» i destacà la «gran contribució» del pontífex «a la reconciliació i la unió dels països, com també la seva comprensió i tolerància».

Reacció comunista
Encara que el papa passarà a la història, entre altres aspectes, per la seva lluita contra el comunisme, els governs cubà i xinès s'uniren ahir a les manifestacions de dolor per la pèrdua de la figura del pontífex.

A l'Havana, el president cubà, Fidel Castro, que tingué ocasió d'entrevistar-se dues vegades amb el papa Joan Pau II durant la seva vida, en subratllà la tasca a favor de «la pau, la justícia i la solidaritat», i declarà tres dies de dol oficial.

A Pequín, el portaveu del Ministeri d'Afers Estrangers, Liu Jianchao, trameté les «condolences» del Govern per la mort del papa, per manifestar tot seguit el seu desig de «millorar les relacions» entre la Xina i el Vaticà amb el seu successor, mig segle després que el Partit Comunista protagonitzàs diverses topades amb la Santa Seu.

El patriarca de l'Església ortodoxa russa, Aleix II, les diferències del qual amb les activitats expansives de l'Església catòlica impediren que Joan Pau II realitzàs una visita en aquest país, elogià ahir el pontífex, i afirmà que ambdues esglésies s'uneixen en el seu dolor.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris