algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 13°
14°

Polònia se sumeix en el dolor pel decés

El país natal de Karol Wojtyla ha decretat dol fins que el seu fill predilecte sigui enterrat

Polònia, terra natal de Karol Wojtyla, viu aquests dies amb un especial sentiment i ha decretat dol fins que acabin els funerals pel papa. Possiblement després de Roma, les ciutats poloneses amb les quals Joan Pau II estava més vinculat són les que més gests i de forma més massiva han manifestat les seves emocions.

Ahir, unes 150.000 persones van assistir a la missa de la Festivitat de la Misericòrdia celebrada a una plaça de la capital. Fou una afluència massiva que desbordà les previsions i que dugué el bisbe auxiliar de Varsòvia, Piotr Jarecki, a afirmar que amb ella se confirma la impressió generalitzada que ha acabat un pontificat singular. Mentrestant, Wadowice, la ciutat natal de Karol Wojtyla, i Cracòvia, on fou cardenal, s'han transformat en santuaris i llocs de peregrinatge per milers de feels polacs que acudeien a resar per l'ànima del seu fill predilecte, considerat ja un sant a Polònia.

Des de divendres els peregrins arriben de forma continuada a la basílica de Nostra Senyora de Wadowice, on resen hores i hores. La casa on nasqué el papa roman decorada amb dotzenes de ciris disposats en forma de creu.

A Cracòvia, l'edifici de la Cúria Episcopal que ocupà abans de convertir-se en Joan Pau II, recollí alguns dels principals testimonis del dolor de tot el poble polonès. Dissabte a vespre, a les poques hores de conèixer-se el decés, estava ja envoltada d'un mar d'espelmes, flors, dedicatòries i una pancarta del sindicat Solidarnosc, «un sindicat la lluita del qual deu tant a Lech Walesa com a Karol Wojtyla», comentava emocionat un cracovià.

Eren símbols que evidenciaven la veneració cap al papa que uneixen en aquests moments els polonesos, ja siguin creients fervents o menys.

La finestra buida de la Cúria Episcopal, on residia Wojtyla quan visitava la ciutat i des d'on saludava el seu poble, va quedar il·luminada des de la nit anterior, també com a testimoni de la presència de Joan Pau a la ciutat, fins i tot després de la seva mort.

La nit de dissabte, molts de feligresos varen seguir sota aquella finestra fins ben entrada la matinada, moltes hores després que les campanes dels temples catòlics de tota Polònia tocassin per fer-se ressò de la trista notícia.

A Lagiewniki, el modern santuari inaugurat pel papa a les rodalies de Cracòvia, també el 2002, l'ofici religiós es va prolongar la nit de dissabte fins a les cinc del matí de diumenge.

Entre tants de gests d'emoció, el cardenal de Polònia, Josef Glemp, conhortava els fidels i els encomanava a recordar el missatge del sant pare.

«Ens deixa un home gran. Se'n va d'aquesta Terra l'home que va servir tota la vida a Déu i a l'home. El papa Joan Pau II va estimar el món... va estimar a cada un dels éssers humans... feis el mateix», digué el cardenal Glemp.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris