algo de nubes
  • Màx: 12°
  • Mín:

Els cardenals que participaran en el conclave arriben ja al Vaticà

No iniciarà les deliberacions per triar nou papa abans de quinze dies

Des de tot el món arribaven ahir a Roma els cardenals que participaran en el conclave, els preparatius del qual comencen avui, encara que les deliberacions per triar el summe pontífex no començaran abans de quinze dies.

La primera decisió serà sobre el funeral del papa Wojtyla, que es podrà celebrar a partir de dijous, ja que segons la normativa vaticana primer el cadàver ha de romandre tres dies exposat a la basílica de Sant Pere.

La data i els detalls de les exèquies seran una de les primeres decisions que prengui la Congregació general dels cardenals, que mantindrà la seva primera reunó avui a les 10.00 hores al palau apostòlic del Vaticà.

Així, s'hi ha convocat tot el Col·legi cardenalici, format per 184 membres, mentre que en el futur conclave només hi podran prendre part els cardenals que tenguin menys de 80 anys, que són 117 i un que és in pectore, és a dir, un de nomenat pel pontífex però la identitat del qual encara es desconeix.

Tanmateix, els cardenals majors de 80 anys poden decidir no participar en la Congregació general, i tampoc no tenen l'obligació d'acudir-hi els que tenguin un impediment legítim, és a dir, malaltia o debilitat, o bé perquè es troben en trànsit o perquè el Govern del seu país no els permet viatjar.

La Congregació es reunirà avui, hores abans de l'obertura de la capella ardent, que segons anuncià el portaveu vaticà, Joaquín Navarro Valls, serà a les 17.00 hores a la basílica de Sant Pere.

Una de les característiques del pròxim conclave és el fet que gairebé tots els porprats afronten per primera vegada la tasca d'elegir un nou papa.

Tal circumstància fou destacada ahir pel cardenal arquebisbe de Florència, Ennio Antonelli, un dels electors, que reconegué la «gran responsabilitat» que hauran d'afrontar. També subratllà que és necessari «conèixer tan bé com sigui possible la personalitat dels cardenals i els problemes de l'Església».

Gran hipòtesis
Després de la mort de Joan Pau II la qüestió de la successió, un tema abans silenciat, s'ha tret a llum i els mitjans han començat a difondre un ampli ventall d'hipòtesis sobre els cardenals amb més opcions, entre els quals alguns periòdics italians han assenyalat el mateix Antonelli.

Antonelli reconegué que en moltes ocasions semblava «impensable» que hi pogués haver cap altre papa diferent de Karol Wojtyla, però «Déu sap el que fa».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris