muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
11°

El Vaticà confirma que el papa morí per septicèmia i col·lapse cardiocirculatori

El camarlenc presidí ahir matí els ritus de constatació de la mort del pontífex

El Vaticà va confirmar ahir oficialment que la causa de la mort del papa Joan Pau II va ser un xoc sèptic (una septicèmia) i un col·lapse cardiocirculatori irreversible.

A través d'un comunicat firmat pel cap de la Direcció de Sanitat i d'Higiene del Vaticà, doctor Renato Buzzonetti, se certifica que «la seva Santedat Joan Pau II, nascut a Wadovice el 18 de maig de 1920, resident a la Ciutat del Vaticà, ciutadà vaticà, va morir a les 21.37 hores del dia 2 d'abril de 2005 al seu apartament al palau Apostòlic Vaticà a causa de xoc sèptic i de col·lapse cardiocirculatori irreversibile».

El camarlenc de l'Església romana, el cardenal espanyol Eduardo Martínez Somalo, constatà ahir la mort del papa, un cop certificada pel metge del pontífex.

El ritus de la constatació de la mort es produí a les 09.30 hores i segons informà el portaveu vaticà, Joaquín Navarro Valls, se celebrà sota la presència del cardenal Martínez Somalo.

El camarlenc, junt al vicecamarleng, monsenyor Paolo Sardi; el mestre de cerimònies, l'arquebisbe Piero Marini, i els prelats de la Cambra Apostòlica es dirigiren a les habitacions del pontífex amb el metge Renato Buzzonetti.

Un cop a l'apartament, el canceller secretari de la Cambra Apostòlica, el misser Enrico Serafini, redactà l'acta de la mort del pontífex, a la qual afegí el certificat mèdic.

La cerimònia es realitzà seguint el ritus «Ordo Exsequiarum Romani Pontifici», que determina què s'ha de fer per certificar la mort d'un papa.

El ritus, d'acord amb els nous temps, exclou els vells sistemes per determinar la mort del papa i just contempla el certificat mèdic de defunció.

El camarlenc, que ara s'encarrega de les activitats de l'Església després del decés de Wojtyla, estava convençut que mai hauria de fer la feina que avui li correspon perquè el papa viuria més que ell, segons explicà en una entrevista emesa per la televisió pública RAI.

El cardenal Martínez Somalo contà que quan el papa el cridà per nomenar-lo camarlenc respongué que no tindria cap problema a assumir el control de l'Església quan el papa fos de viatge, un dels vessants del càrrec. En canvi, l'altra, és a dir, preparar el conclave, creia que no podria fer-la «perquè sa santedat viuria més que jo». «Això mai ho sabrem -respongué el papa- perquè tots som en mans de Déu».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris