algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El funeral pot ser dissabte per l'allau de fidels que vol acomiadar el papa

Encara no se sap si Joan Pau II serà enterrat al Vaticà o a Polònia

Els funerals del papa no se celebraran abans de divendres dia 8 d'abril i no es descarta que s'ajornin a dissabte per permetre als milers de fidels (2 milions segons els càlculs del Vaticà) del món retre-li homenatge quan el seu cadàver s'instal·li a la basílica de Sant Pere.

Així ho explicaren ahir fonts vaticanes, que precisaren que aquest serà un dels problemes que haurà d'afrontar avui la congregació de cardenals, que començarà a preparar els funerals de Karol Wojtyla i el pròxim conclave.

La Constitució Apostòlica Universi Dominici Gregis, que regula la vacant de la seu apostòlica i l'elecció del romà pontífex, diu que l'enterrament del papa s'ha de celebrar, «excepte si hi ha motius especials», entre el quart i el sisè dia després de la mort.

Malgrat la incertesa que hi ha ara, l'agenda per als funerals i la seva successió comença a tenir les primeres dades fixes.

Demà capvespre, a les 17 hores, s'obrirà al públic la capella ardent a la basílica de Sant Pere, que estarà oberta fins dimecres.

El dissabte 16 d'abril serà el darrer dia de dol decretat pel Vaticà. En els cinc dies posteriors serà convocat el conclave per elegir el nou papa.

El que no se sap és on serà enterrat Joan Pau II. Encara que tot fa pensar que serà al Vaticà, s'haurà d'esperar a conèixer el seu testament, on podria haver dit si vol reposar a la basílica de Sant Pere o a Cracòvia.

De moment el Vaticà no ha informat del lloc de la sepultura, i totes les mirades estan posades en el seu secretari particular, l'arquebisbe Estanislau Dziwisz, a qui es considera dipositari del testament. S'espera que en les pròximes hores es conegui el lloc, encara que tot fa pensar que Joan Pau II serà enterrat, com la major part dels papes, a les grutes de la basílica de Sant Pere, a pocs metres d'on hi ha la tomba de l'apòstol Pere. S'assegura que descansarà al mateix lloc on durant trenta anys va estar sepultat el seu predecessor, a qui tant admirava i proclamà beat, Joan XXIII, mort el 1963.

Les restes de Joan XXIII varen ser traslladades des de les grutes, el 3 de juny de l'any 2001, fins a la basílica, pocs mesos després de ser beatificat. Coneixent l'amor que sentia per Joan XXIII, no s'ha de descartar que volgués reposar al mateix lloc on va estar el «Papa Bo».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris