muy nuboso
  • Màx: 15°
  • Mín:
14°

El Vaticà exposa les restes mortals del papa

La cúria i les autoritats italianes reten el primer homenatge al sant pare a la sala Clementina

Amb aspecte serè, però mostrant al seu rostre el sofriment que ha passat en els últims mesos i durant l'agonia i exhibint unes mans blanquíssimes que estrenyien un rosari, el cos sense vida de Joan Pau II fou exposat ahir al Palau Apostòlic per a l'homenatge de la cúria.

Quinze hores després d'expirar i una vegada que el camarlenc, el cardenal espanyol Eduardo Martínez Somalo, en constatàs la mort, el cadàver de Karol Wojtyla, «Joan Pau el gran», com ja se'l coneix, va ser col·locat en un cadafal a la monumental sala Clementina, a la primera estació del ritus de les exèquies.

Davall una gran làpida que recorda que la sala es construí durant el papat de Climent VIII va ser instal·lat el cadafal, revestit amb teles de domàs beix. A sobre fou col·locat el cadàver de Joan Pau II, el cap del qual quedà reclinat damunt tres coixins.

El pontífex estava vestit amb els hàbits pontificals: sotana blanca i casulla vermella. Sobre la casulla li fou col·locat el pal·li, estola de llana blanca amb creus negres (signe litúrgic d'honor i jurisdicció), fixat amb una gran agulla daurada.

Damunt el cap tenia la mitra i recolzat sobre el cos, a la part esquerra, li va ser col·locat el seu tradicional bastó acabat en una creu. A la dreta del cadafal es va posar un ciri pasqual d'enguany, mentre que dues guàrdies suïsses retien honors.

Primera vegada
A la primera exposició de les restes assistiren un escollit grup de periodistes de mitjans internacionals. Per primera vegada, la imatge del papa fou fotografiada, gravada i emesa per càmeres de televisió tan sols 24 hores de la seva defunció.

Als costats del cadafal vetlaven cardenals, arquebisbes i bisbes. Al costat esquerre, al fons, es trobava el seu fidel secretari, l'arquebisbe Estanislao Dziwsz, i les quatre monges encapçalades per sor Tobiana que cuidaven l'apartament papal.

La cerimònia d'aquest primer ritus de les exèquies la va presidir el cardenal Martínez Somalo, qui presentava bon aspecte físic (pateix del cor) i se'l va veure serè, encara que en alguns moments, sobretot quan va escampar aigua beneïda sobre el cadàver i el va mirar fixament, va mostrar aspecte trist. El cardenal espanyol era molt apreciat pel papa. Es diu que era l'únic que feia riure a Joan Pau.

La solemne cerimònia se celebrà en llatí i va començar amb el cant de l'antífona «Jo sóc la resurrecció i la vida...».

Itàlia hi va ser representada pel president de la República, Carlo Azeglio Ciampi, i el Govern presidit per Silvio Berlusconi. També hi va ser el batle de Roma, Walter Veltroni, i el líder de l'oposició, Piero Fassino.

A més de la cúria, va acudir a la Clementina el personal que presta els seus serveis al Vaticà.

El cadàver de Joan Pau II serà traslladat demà horabaixa a la basílica de Sant Pere, on rebrà l'homenatge de centenars de milers de fidels de tot el món.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris