algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
11°

Sebastià Adrover publica l'epistolari entre mossèn Alcover i mossèn Clar

El llibre ha estat editat per Lleonard Muntaner en la seva col·lecció L'espill


Entre l'any 1901 i el 1926-27 mossèn Antoni Maria Alcover va mantenir una extensa correspondència amb molta de gent. Un dels seus corresponsals va ser mossèn Clar des Llombards. Entre els dos es varen creuar un centenar de cartes que ara han estat recopilades i publicades per Sebastià Adrover en el llibre Son Afectíssim Antoni M. Alcover prevere. Epistolari entre Mn. Alcover i Mn. Clar, que acaba de publicar Lleonard Muntaner en la seva col·lecció L'Espill.

Aquest treball ha vist la llum després de dos anys de furgar en les caixes plenes de papers que es varen servar a les cases on va viure el capellà en es Llombards. «Són unes caixes en les quals he trobat nombroses cartes de Clar, no només amb Alcover, sinó amb més gent, que s'han hagut d'ordenar. No vaig tenir temps de fer-ho per a l'Any Alcover i per a l'Any Moll, així que hem esperat fins ara per començar a presentar el resultat de la investigació», va explicar Adrover.

Una de les principals dificultats amb les quals s'ha trobat ha estat la transcripció de les cartes, perquè «estan escrites en un català anterior a les normes ortogràfiques. És el que jo anomén un llenguatge de rondalla que ja no s'empra, però que jo creia que havia de ser el que hauria d'imperar en el llibre». diu Adrover.

L'investigador ha tingut la sort de poder servar els esborranys de les cartes que mossèn Clar enviava a Alcover, amb la qual cosa s'ha pogut recollir la correspondència completa, «fet que és molt millor que si només hi ha una part».

Adrover digué a Diari de Balears que «pel que fa als temes que s'hi tracten hi ha un poc de tot, encara que el principal, i per això és interessant que s'hagi publicat, fa referència al Diccionari Català-Valencià-Balear. El que ens ofereix aquest epistolari és una crònica molt fidedigna de com funcionava el diccionari i com es feia tot, encara que hi ha converses d'altres coses, com pugui ser la política, que es veu que és una cosa que atreia especialment a Alcover. Els dos capellans també comenten llargament alguns dels articles que Antoni Maria Alcover va publicar a L'Aurora i altres temes».

Una vegada encetada la publicació d'aquesta correspondència, Sebastià Adrover està treballant en altres materials corresponents als arxius de mossèn Clar. «Crec que era un personatge prou curiós que va mantenir contactes amb un Francesc de Borja Moll encara molt jove, amb el germà d'Alcover, Miquel Alcover, amb Cosme Bauzà i altres personatges. Les cartes podrien ser agrupades en alguns blocs temàtics com podrien ser per exemple l'educació o el bisbat», digué l'investigador.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris