bruma
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

El Papa agonitza entre resos i elogis

Les condicions generals de salut del Pontífex s'han agreujat en les darreres hores

El Papa Juan Pablo II agonitza en les seves dependències del Vaticà, entre els resos de milions de catòlics de tot el món i els elogis unànimes de la comunitat internacional.

El portaveu de la Santa Seu, Joaquín Navarro Valls, va informar en la tarda d'aquest divendres que les condicions generals de salut del Pontífex s'havien agreujat encara més i que sofria una insuficiència cardiovascular i renal. En un breu comunicat, Navarro va assenyalar que "les condicions generals i cardiorrespiratorias del Sant Pare s'han agreujat novament. Es registra un augment de la hipotensión arterial, mentre la respiració és superficial". "S'ha creat -va afegir el portaveu- un quadre clínic d'insuficiència cardiovascular i renal. Els paràmetres biològics estan notablement afectats."

Mentre diversos mitjans italians asseguraven que el Papa estava ja inconscient, el president de l'Associació Nacional d'Anestesistes Hospitalaris italians, Vincenzo Carpino, afirmava que el part mèdic "no deixa lloc a l'esperança". Carpino va precisar que "el quadre clínic descrit (per Navarro Valls en la seva última compareixença) suposa la insuficiència funcional de tots els òrgans". Poc després del migdia d'avui, el portaveu de la Santa Seu parlava d'estat "estacionari dintre de la gravetat", però alhora assenyalava que el Pontífex estava "lúcid i conscient". "El Papa està despert i m'ha reconegut", va dir el cardenal nord-americà i ex arquebisbe de Detroit Edmund Szoka, que va incidir en les seves dificultats per a respirar i en el seu estat de consciència.

Testimoniatges semblants els van donar avui altres alts prelats de la Curia, com el vicari de Roma, Camilo Ruini, encarregat de donar a conèixer la defunció del Papa, que abans deu certificar el cardenal camarlengo, l'espanyol Eduardo Martínez Somalo. El cardenal Ruini va beneir l'agonia del Papa durant l'homilia d'una missa solemne celebrada a San Juan de Letrán, la catedral de Roma, durant la qual va dir que "ja veu i toca a Déu". "En aquestes hores de sofriment, com sempre durant el seu incansable ministeri, (Juan Pablo II) ja veu i toca a Déu, ja està unit al nostre Unico Salvador", va dir el cardenal Ruini en la celebració, a la qual van assistir les principals autoritats italianes.

Entre la tensió i l'espera que acompanyen l'agonia de Juan Pablo II s'han aixecat algunes veus crítiques, que posen en tela de judici la informació amb comptagotes que s'ha subministrat des del Vaticà, que fins a avui no va reconèixer oficialment que el dijous se li va administrar la extremaunción. El portaveu Navarro Valls no ha entrat en aquest debat després d'informar, en el primer comunicat difós a primeres hores del dia, que el Pontífex va sofrir un col·lapse cardiovascular, després de detectar-se-li una infecció urinària i una caiguda sobtada de la pressió sanguínia. Si que va posar l'accent que estava conscient, després de reconèixer, amb llàgrimes en els ulls, que la imatge de Juan Pablo II d'aquestes hores no l'havia vist en els 26 anys de pontificado. També va explicar Navarro que la decisió de romandre en el Palau Apostòlic del Vaticà la va adoptar el propi Papa, al ser informat que no era indispensable la seva hospitalització, malgrat la gravetat del seu estat.

La tràgica evolució en els dos últims mesos del seu ja precària salut, minada pel Parkinson i altres dolències, s'ha seguit amb atenció i preocupació des de tot el món, que avui reconeix amb elogis el paper del Pontífex polonès en l'última cambra de Segle. Les misses i oracions s'han succeït des de Mèxic a Filipines, des de Brasil a Espanya o Polònia, amb fervor i emoció, i a aquests resos s'han unit mandataris de tot el món, com el president d'EEUU, George W. Bush. >

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris