muy nuboso
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
16°

Cort col·locarà una placa a la casa on visqué l'escriptor Albert Vigoleis Thelen

L'alemany va novel·lar les seves experiències en el llibre «L'illa de la segona cara»

75496

Germà García Bonet, màxim especialista en Vigoleis Thelen.

El proper mes d'abril, l'Ajuntament de Palma col·locarà una placa al xamfrà del carrer del Vi amb Sant Feliu i Pau en homenatge a l'escriptor alemany Albert Vigoleis Thelen (1903-1989), autor de L'illa de la segona cara, que hi va residir cinc anys. La petició ha estat realitzada per l'Ajuntament de Viersen-Süchteln, localitat nadiua de l'alemany.

Aquest reconeixement s'emmarca en unes celebracions en les quals també participarà el Foment del Turisme i que inclouran una conferència de Germà García i la possible edició d'un llibre per explicar amb pèls i senyals la figura de Vigoleis i la seva importància.

Precisament, Germà García és un dels màxims especialistes mundials en l'obra de l'alemany i ha estat impulsor del reconeixement. García pertany a la primera fornada d'estudiosos de l'obra de l'escriptor. «Jo vaig fer el meu doctorat sobre ell i fins i tot vàrem mantenir una relació epistolar. La darrera de les seves cartes, l'abril del 1989, la va deixar sense acabar i anava adreçada a mi».

Durant els actes del centenari del literat, el 2003, García pronuncià una conferència a Viersen per tractar de la relació entre l'escriptor i Mallorca. «Allà es parlà de fer alguna cosa a Mallorca, com ara demanar una plaqueta a la casa del carrer del Vi, on visqué cinc anys. La idea fou molt ben rebuda per Francesca Bennàssar, regidora de Turisme».

Recepció oficial
Durant les jornades, Foment donarà un diploma a l'Ajuntament de Viersen, amb motiu d'aquest homenatge. A més, es prepararà una recepció oficial, convidant autors i colònia estrangera a la ciutat.

Germà García explica que «quan Thelen va venir a l'Illa ho va fer, segons deia sempre, per raons familiars, però sense cap dubte també per raons polítiques, ja que rebutjava el règim nazi, que ja es movia i feia renou l'any 1931». El seu llibre, L'illa de la segona cara, tracta d'aquests sis anys a Mallorca, de les seves vivències, del moment polític tant en l'àmbit casolà com en l'europeu, dels seus contactes amb tota mena de personatges, reflexions sobre l'existència. L'any 1954 fou una autèntica bomba i tot d'una s'exhauriren les primeres edicions».

Germà García arriba a afirmar que «sens dubte el seu és el millor llibre que s'ha escrit mai sobre Mallorca des del començament de la seva història, i dubt molt que se'n torni a escriure cap de semblant. Una de les seves virtuts és parlar-nos de personatges mallorquins o que residien a l'Illa i amb els quals tingué contacte, i també de la Palma i la Mallorca d'aquell temps».

Cort reconeixerà, així, un dels escriptors que més han promocionat el nom de Mallorca i el de Palma en el món germànic. Un home en exili permanent, amb aturada a Palma.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris