algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

El papa governarà fins al seu darrer dia

El bisbe Murgui suspèn la seva visita al Vaticà prevista per demà i insta els catòlics a resar

El papa oferí ahir un nou senyal que continuarà al capdavant de l'Església mentre Déu vulgui. Així, va escriure en un paper, tot just passat l'efecte de l'anestèsia, «jo som encara Totus tuus». Totus tuus -«Tot teu»- és el lema que trià per al seu pontificat i el fet que les primeres paraules que escrivís després de la traqueotomia fossin aquestes, fou considerat pels observadors vaticans com la confirmació que està disposat a «sacrificar-se pel Regne de Déu», com li agrada dir, fins al final dels seus dies. «Aquestes paraules confirmen el seu lliurament total al pontificat, que deixa en mans de Déu, i que està disposat a continuar al capdavant de la barca de sant Pere», revelaren fonts de la Santa Seu.

La redacció d'aquesta frase fou confirmada pel portaveu vaticà, Joaquín Navarro Valls, el qual explicà que els metges han aconsellat al papa que no parli durant uns dies «a fi d'afavorir la recuperació de la funció laríngia» i que la primera petició del pontífex havia estat demanar paper per comunicar-se per escrit.

Segons Navarro, el primer que escriví «en to de broma» va ser: «Però que m'han fet?». Després hi afegí: «Però jo encara som Totus tuus». Joan Pau II havia demanat dies enrere als fidels que resassin perquè pugui continuar «servint» l'Església, però les seves dificultats per parlar, que es poden accentuar a causa de la traqueotomia, han tornat a obrir interrogants sobre les possibilitats que té per exercir la seva tasca un pontífex «que no pot parlar».

Al Vaticà, després de la polèmica desencadenada per unes declaracions del cardenal secretari d'Estat, Angelo Sodano que, referint-se a una eventual renúncia de Joan Pau II, considerà que «és una qüestió que s'ha de deixar al seu arbitri», s'evita el tema. «El sant pare té una dificultat per parlar que és purament fonètica. No té cap impediment més per expressar el seu pensament», coincidiren a expressar diversos cardenals.

L'aparent millora de Joan Pau II ha tornat relativament la tranquil·litat al Vaticà, però ningú a la Santa Seu no s'atreveix a donar cap data per a la seva tornada. En tot cas, és ben clar que la traqueotomia és un altre senyal del deteriorament de la salut del papa.

A més, són nombroses les sospites tant de la premsa que cobreix aquesta informació com d'una part important dels clergues, que la situació és pitjor que la presentada per Navarro Valls. El portaveu vaticà en controla tota la informació. No es faciliten informes mèdics i quan n'arriben no van firmats pels especialistes de l'hospital. El portaveu es limita a explicar anècdotes. Com la d'ahir, quan assegurà que el papa havia esmorzat «de cafè amb llet i deu galetes». Una informació que, per descomptat, molts de metges qüestionaren.

Durant vint anys de servei del papa polonès, aquest aspirant a torero, supernumerari i amb vot de castedat del corrent ultraconservador de l'Opus Dei, ha estat pendent «en cada moment» del pontífex. Les seves funcions van molt més enllà de les d'un portaveu i s'ha convertit en una espècie d'editor, responsable de relacions públiques, investigador, conseller, diplomàtic i ambaixador del sant pare.

D'altra banda, la Cúria vaticana informà ahir el bisbe de Mallorca que quedava suspesa la visita ad limina prevista per demà. Amb Murgui hi havien d'assistir també els bisbes de les províncies eclesiàstiques de Granada, Sevilla i València, a la qual pertany la de Mallorca. El Bisbat exhortà ahir tots els catòlics a pregar per la salut del pontífex.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris