algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
12°

Els metges fan una traqueotomia al papa

Joan Pau II no supera la grip, que a causa del Parkinson li ha afectat força el sistema respiratori

AG.Roma.
El papa Joan Pau II tornà a ser traslladat d'urgència ahir matí a l'hospital a causa d'una recaiguda de la grip. Una font eclesiàstica digué que el pontífex polonès, de 84 anys, tenia febre i problemes respiratoris.

A darrera hora d'ahir el papa entrà al quiròfan, on se li practicà una traqueotomia que començà a les 20.20 després que Joan Pau fos informat de la necessitat de la intervenció i hi donàs el seu vistiplau. L'operació es féu amb anestèsia general i finalitzà «de manera satisfactòria a les 20.50 hores», segons assenyalaren fonts eclesiàstiques.

L'objectiu de la traqueotomia, segons fonts sanitàries, és facilitar-li la respiració, després de la crisi respiratòria aguda que patí. Encara que l'hermetisme és total, les mateixes fonts precisaren que Joan Pau II corre el risc de patir noves crisis respiratòries agudes i la traqueotomia li permetrà superar la situació.

L'ingrés del papa a l'hospital Gemelli de Roma tingué lloc minuts abans d'haver d'assistir a una cerimònia per donar el vistiplau a diversos decrets de santificació. L'acte es duia a terme a la sala Clementina del Vaticà, a pocs metres del seu estudi privat. Cardenals i bisbes estaven reunits a la sala esperant el Papa, però quan la seva condició s'agreujà, el secretari d'Estat, el cardenal Angelo Sodano, oficià en el seu lloc.

«No puc creure que sigui veritat», digué un capellà que caminava per la plaça de Sant Pere en un dia de molt de fred i mal temps, quan l'informaren de la notícia. El nou deteriorament de la salut de Joan Pau II reviu els temors, entre els 1.100 milions de catòlics de tot el món, que un dels pontificats més històrics s'acosti al seu final.

Primera vegada
El papa rebé l'alta del policlínic Gemelli el 10 de febrer, després de deu dies d'ingrés que seguiren una crisi respiratòria provocada per la grip. «Tenia els mateixos símptomes de l'altra vegada, a més de febre i algunes dificultats respiratòries», digué un portaveu de l'Església, qui afegí que no s'espera un informe mèdic fins avui. Pel que ha transcendit, ahir fou sotmès a diferents anàlisis clíniques i proves especialitzades però «no es tem per la seva salut», encara que la preocupació és gran, ja que no s'ha d'oblidar que Joan Pau II pateix Parkinson, malaltia que li està afectant els músculs respiratoris i la laringe.

El papa, qui també té una artritis severa, oferí una audiència general «virtual» dimecres, davant milers de pelegrins, a través d'una transmissió per televisió des del seu estudi privat. El pontífex tenia previst saludar des de la finestra per beneir la gent, però una tempesta forçà els organizadors a traslladar els fidels a una sala d'audiència equipada amb pantalles grans de televisió. El papa parlà amb veu ronca, però se'l veia bé. Tot i així, s'ha de destacar que l'acte tingué una durada de 25 minuts, mentre que allò general és que arribi als noranta minuts.

La nova hospitalització del papa ha intensificat encara més el debat sobre què faria l'Església si quedàs incapacitat de manera permanent, i són múltiples les especulacions que ell mateix podria decidir retirar-se, cosa que és possible sota la llei eclesiàstica, encara que extremadament inusual.

En un discurs de diumenge, el papa afirmà que la feina essencial del papat és assegurar «la unitat de l'Església» i afegí que allò anomenat «vigilar el seu ramat» estava «especialment viu» en ell. Observadors del Vaticà digueren que els comentaris foren un indici que el pontífex estava determinat a continuar a càrrec de l'Església i que no tenia gens ni mica la intenció de retirar-se.

Pocs minuts després de l'arribada del papa en una ambulància al policlínic Gemelli, situat a uns quatre quilòmetres del Vaticà, ho feien nombrosos mitjans de comunicació. A l'atri de l'enorme hospital, on treballen quatre mil persones i es poden atendre 1.800 pacients, s'instal·laren centenars de periodistes d'arreu del món disposats a informar de tota novetat sobre la salut del pontífex.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris