nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:
14°

Baltasar Porcel guanya el primer premi Salambó en llengua catalana

«Olympia a mitjanit» és escollida la millor obra en català del 2004


La novel·la Olympia a mitjanit de Baltasar Porcel es va erigir dimarts passat com la guanyadora del premi Salambó en llengua catalana. 2666 de Roberto Bolaño va ser la novel·la escollida en llengua castellana. El premi està convocat pel cafè Salambó i pel Club de Lectura de l'FNAC. La novel·la de Porcel es va imposar per sobre de Cara d'ange de Jordi Coca i El dia de l'ós de Joan Lluís Lluís.

El premi Salambó té com a objectiu reconèixer el millor llibre de narrativa de l'any segons el criteri d'un jurat format per autors de reconegut prestigi i que pertanyin a les diverses generacions i tendències de la literatura actual.

Baltasar Porcel es va mostrar ahir «satisfet» pel guardó. A més va explicar que «hi ha molts de premis de tipus comercial i crec que és bo que es puguin obtenir, però també els que atorga la crítica. Si a la literatura només existissin els premis comercials seria un molt mal assumpte, per això és important poder guanyar premis d'aquest tipus, com pugui ser el de la crítica catalana o el de l'espanyola, que jo ja he guanyat».

Es dóna la circumstància que els dos llibres ja havien estat escollits per la premsa com les millors novel·les del 2004 en el tradicional balanç de final d'any. «La veritat és que no em puc queixar perquè del llibre se n'ha parlat molt bé. A nivell literari jo no tenc cap mena de queixa. El que passa és que no sé si a Mallorca farà efecte sobre els dirigents del nostre món turístic i econòmic, però hi ha una dosi de crítica important. Jo entenc que el turisme sigui molt important per a Mallorca, però no entenc que s'hagi de destruir Mallorca a causa del turisme. Tenc una finca a Son Telm i em costa doblers, però preserv el paisatge i l'ecosistema. Si posàs asfalt i fes renou a qualsevol part guanyaria doblers».

Porcel va assegurar que «en aquest premi jo no tenia competidors perquè no m'hi havia presentat. Simplement els escriptors cerquen entre el que s'ha publicat i llavonces trien. L'important és saber si d'aquí a vint anys o trenta es continuaran mantenint aquestes obres. Jo llegesc molts de llibres bons que no tenen gens de repercussió mediàtica ni guanyen premis i que són molt interessants».

Porcel va explicar que en aquests moments està llegint el llibre de Roberto Bolaño, el guanyador del mateix guardó en llengua castellana, i el va qualificar d'«ambiciós de veritat, un autèntic tour de force. De totes maneres és un llibre com d'escriptor, destinat a lectors de literatura, no s'enfronta a les passions a la brava».

El guanyador del primer premi Salambó té projectes immediats. Si el 2004 va ser un any més sabàtic, la propera setmana es tancarà a Sant Telm per treballar en la redacció d'una nova novel·la mentre continuen les traduccions dels seus llibres. Una editoral grega ja ha demanat opcions per Cavalls cap a la fosca i El cor del senglar, mentre que una altra de l'Índia s'ha interessat per Lola i els peixos morts.

«L'any passat va ser molt més sabàtic, varen sortir algunes coses i treballs de circumstàncies i vaig estar treballant en dues novel·les. Ara ha arribat el moment de començar a treballar només en una».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris