nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
14°

La sonda espacial Mars Express troba vestigis d'una mar congelada a Mart

L'Agència Espacial Europea perllongarà la investigació durant dos anys més

La sonda europea Mars Express hauria detectat blocs de gel, just davall de la superfície de Mart, que podrien ser els vestigis d'un mar congelat, va assenyalar ahir dilluns la revista britànica New Scientist en el seu lloc d'Internet.

Aquestes restes, descobertes a cinc graus al nord de l'Equador, serien la primera troballa d'una gran massa d'aigua davall de Mart més enllà dels pols, va assenyalar la revista.

Segons l'equip de Mars Express, conduït per John Murray de la Open University, a la Gran Bretanya, aquesta mar de gel podria tenir 900 quilòmetres de llarg, 800 d'ample i 45 metres de profunditat, segons New Scientist.

Imatges preses per la càmera estereoscòpica d'alta resolució de Mars Express mostren estructures que s'assemblen a les descobertes prop dels pols.

Aquestes estructures estarien protegides per una capa de cendra volcànica de només uns centímetres, la qual cosa explicaria la raó per la qual no se fonen, segons l'equip internacional que va fer aquestes observacions.

Les observacions del planeta vermell, en especial durant aquesta darrera dècada, fan la impressió que alguna vegada hi va existir una gran quantitat d'aigua, però que es va evaporar o està atrapada en forma de gel als pols.

La notícia va arribar en el mateix moment en què l'Agència Espacial Europea estudia perllongar la missió Marx Express dos anys, fins al 2007, atès el seu èxit i els bons resultats obtenguts en el seu primer any en l'òrbita de Mart i per arribar a saber si existeix vida.

La sonda Mars Express va ser llançada el 2 de juny del 2003 i des del 28 de gener del passat any es troba a l'òrbita de Mart per estudiar la seva cartografia, atmosfera i composició química i enviar imatges de la seva superfície a la Terra.

Resultats
Amb aquest motiu i per a comparar visions, desenes de científics d'Europa, EUA, Japó i Rússia, es reuniren ahir a la ciutat holandesa de Noordwijk. Els científics presentaran els resultats de les investigacions sobre l'interior i la superfície de Mart: la seva geologia, la seva composició de mines i la seva química.

Els científics de l'ESA discuteixen la possible existència de vida en estat primitiu al planeta Vermell, és a dir, de caràcter bacterià.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris