muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Els savis proposen que el director de RTVE el triï un consell professional

Volen un model financer mixt i que l'Estat assumeixi el deute històric

El comitè d'experts proposa al seu informe de reforma dels mitjans públics de comunicació que el director general nomeni, en convocatòria pública, un Consell d'Administració professionalitzat. També demana que l'Estat assumeixi el deute històric de l'ens, que ascendeix a 7.500 milions d'euros, la prohibició d'un nou endeutament, l'aplicació d'un model financer mixt i el manteniment dels dos canals amb una programació de qualitat.

Després de nou mesos de treball, el nou Consell d'Administració proposat pels savis el formarien vuit membres: quatre elegits pel Parlament, dos pel Consell Audiovisual, que seria el responsable de la vigilància del compliment del servei i de la despesa; i dos pels sindicats.

Sis anys de mandat
Com a reforç de la seva independència, el seu mandat seria superior en dos anys al d'una legislatura i els seus membres haurien de ser professionals de prestigi.

El Consell d'Administració elegiria el director general després d'una convocatòria pública i una vegada el Consell Audiovisual, la creació del qual es recomana que sigui immediata, realitzàs un informe favorable. Per a aquest Consell Audiovisual per part del Congrés i com a organisme regulador independent, es proposa també un mandat de sis anys.

El nou model compta a més amb un Consell de Redacció que garanteixi la independència informativa i un Consell Assessor que canalitzi la participació de la societat i el dret d'accés dels grups socials significatius. També es creu necessària la creació de consells d'informació que garanteixin la independència dels informadors. Els membres d'aquest Consell els elegirà el Parlament, el Consell Audiovisual i els sindicats.

L'informe configura un nou model financer amb un sistema de comptabilitat que garanteixi la transparència financera i el desglossament dels diners públics dels ingressos comercials. Al nou model, entre el 45 i 50 per cent de RTVE estaria subvencionada per l'Estat, mentre que el finançament per publicitat seria del 40%.

La publicitat es reduirà en quatre anys per impedir que la pressió comercial desnaturalitzi el servei. Així es passaria dels 12 minuts actuals a 9 minuts per hora i La 2 deixaria de tenir publicitat i es mantindria amb patrocini.

Els experts donen suport a la creació de dues noves societats filials a més de les de difusió de Televisió i Ràdio: RTVE Comercialització i Publicitat que potenciï la venda de programes i productes, i RTVE Digital i Multimèdia per liderar la transició cap al món digital.

Continguts
Quant a continguts, defensa una programació on la producció espanyola i europea sigui forta. També s'estableixen línies mestres detallades de la programació radiofònica i televisiva per a cada canal, amb atenció especial a la informació, la cultura i l'educació. Quant a la producció cinematogràfica espanyola, exigeixen a l'ens que la recolzi amb el set per cent dels ingressos d'inversió.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris