algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
10°

Els experts diuen que la torre de Pisa ja està molt menys inclinada

Els treballs han aconseguit redreçar-la 40 centímetres en 11 anys

L'emblemàtica torre de Pisa ha reduït la seva inclinació de forma considerable en els últims quatre anys i continuarà fent-ho en el futur, segons un equip d'experts que ha avaluat els resultats de les tasques de consolidació que van acabar el passat 2001.

El monument, un dels més visitats d'Itàlia, té actualment la inclinació que tenia fa 200 anys, va revelar ahir el professor Michele Jamiolkowski, president de la comissió internacional per a la salvaguarda de la torre. «El control a què està contínuament subjecte la torre de Pisa mostra que, quatre anys després de l'acabament dels treballs de consolidació, la torre es mou encara lleument cap al nord, fet que significa que està reduint la seva inclinació», va afirmar l'expert.

Així, la inclinació del famós campanar és actualment 46 centímetres menor de la que presentava el 1993, quan la part superior va arribar a tenir una diferència de més de 4,4 metres respecte de la base. El perill d'un ensorrament va portar llavors les autoritats a prendre la impopular mesurada de tancar la torre al públic per realitzar tasques de reestructuració, que van aconseguir reforçar el terreny i redreçar el monument 40 centímetres.

«La torre està bé i continuarà sent estable per un llarguíssim període de temps, més de 200 anys, encara que el control haurà de seguir almenys durant una dècada», va indicar Jamiolkowski. El campanar del Duomo (catedral) de Pisa va ser finalitzat en el segle XIV i aviat va començar a inclinar-se per un defecte en la fonamentació.

Per redreçar-la, els experts van decidir extreure tones de terra situada sota el campanar a la part oposada a la inclinació, de manera que l'edifici, de 14.500 tones de pes i 55,86 metres d'alçada, cedís sobre aquell costat i s'establís.

Els treballs de reestructuració, que es van iniciar el 1993 i van costar 27 milions de dòlars, es van perllongar durant onze anys, davant els més de dos segles que es va tardar a aixecar la torre, que és un dels monuments més importants del món i un dels més visitats gràcies a la seva inclinació.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris