algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

El vent provoca despreniments en el cos de la façana de Can Oleo

La UIB fa una crida per agilitar els tràmits i encetar la reforma

P.GIMÉNEZ.Palma.
Les adverses condicions climàtiques experimentades a l'Illa durant els últims mesos han accelerat el procés de degradació que afecta Can Oleo, l'històric edifici que espera des de fa cinc anys la seva rehabilitació per convertir-se en punt de referència de la Universitat de les Illes Balears (UIB) al centre de Palma.

Els darrers efectes d'aquest procés de deteriorament es van produir ahir. Part d'una de les balconades exteriors de l'immoble i també la seva façana van patir tota una sèrie de despreniments com a conseqüència del temporal de vent. Malgrat que aquests no van ocasionar cap mal major, el succeït alarma i preocupa la Universitat fins al punt que la institució ha llançat una crida per tal que s'agilitin els tràmits administratius que, a hores d'ara, mantenen paralitzat el projecte de rehabilitació de l'edifici.

Així ho expressava Biel Moyà, vicerector d'Infraestructures i Medi Ambient de la UIB, que assenyalava que l'arquitecte de la Universitat, Nicolau Dalmau, s'havia desplaçat ahir fins Can Oleo per comprovar in situ les dimensions del despreniment i que motivarà «l'apuntalament de determinats elements».

La preocupació de Moyà i de la comunitat univeristària ve determinada perquè «Can Oleo té un problema molt greu de deteriorament continuat, que ja l'afectava fa cinc anys quan es va posar en marxa el projecte per a la seva rehabilitació», que ja era urgent. En opinió del vicerector, el retard que s'està produint en la concessió del permís d'obres està perjudicant seriosament la integritat del casal, que podria assolir un estat de «ruïna total abans de començar la intervenció».

Des que la UIB convocà el concurs del projecte de rehabilitació -que premià la proposta de l'arquitecte Pere Nicolau-, la marxa de la iniciativa s'ha vist afectada per distintes qüestions. En primer lloc, «es van haver de fer les prospeccions arqueològiques al pati» i, amb posterioritat, «el projecte s'ha hagut de modificar en dues ocasions». La primera vegada que la Comissió de Centre Històric rebutjà el projecte de Nicolau, l'arquitecte hagué de modificar la proposta del mur de vidre que havia concebut per donar major relleu a l'escala senyorial gòtica del casal i baratar-la per una altra de feta amb formigó. Després d'aquesta modificació, Nicolau hagué de revisar per segon cop el projecte per «una problemàtica de volums».

La concessió de la llicència d'obres s'havia d'haver debatut a la comissió la setmana passada, però «finalment no es va dur a terme i torna a quedar ajornat», apuntà Moyà. El vicerector d'Infraestructures assenyalà que «la preocupació de la UIB està fonamentada perquè «el problema es viu des de fa molt de temps» i si no s'agiliten els tràmits es «corre perill que en començar les obres ens trobem amb un edifici en estat de ruïna».

Moyà destacà que la Universitat se sent impotent davant aquesta situació. «L'Ajuntament hauria de ser el primer interessat a recuperar aquest edifici històric del centre», però tot i que Cort «sempre ha expressat la seva bona voluntat», «la lentitud amb la qual se solucionen els problemens burocràtics» actuen en perjudici de Can Oleo.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris