algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín: 10°
11°

Mor Josep Laporte, el president de l'Institut d'Estudis Catalans

Tenia 82 anys i ahir horabaixa patí un atac de cor a la Generalitat

El president de l'Institut d'Estudis Catalans (IEC) i exconseller de Sanitat de Catalunya, Josep Laporte, va morir ahir a la nit a Barcelona als vuitant-dos anys, després d'haver patit un atac cardíac en el decurs d'un acte oficial que tenia com a escenari el Palau de la Generalitat.

Segons varen informar fonts de l'Institut, Josep Laporte va morir a les 20.15 hores a l'Hospital Clínic de Barcelona, on havia estat traslladat en estat greu després de patir l'atac cardíac. Laporte va patir una isquèmia cardiovascular de cap a les sis de l'horabaixa quan es disposava a signar un conveni amb les entitats que participen en l'elaboració de l'informe sobre el canvi climàtic de Catalunya que edita precisament l'Institut d'Estudis Catalans.

Josep Laporte serà recordat especialment com a conseller de Sanitat de la Generalitat durant dues legislatures, entre 1980 i 1988, sota la presidència de Jordi Pujol, mentre que entre 1988 i 1992 va ser nomenat conseller d'Ensenyament. El 1993 va ser nomenat comissionat per a Universitat i Investigació de la Generalitat. Laporte va cessar en aquest càrrec el 1995, any en què va passar a presidir la Junta del Patronat de l'Hospital de Sant Pau de Barcelona i la Fundació del Teatre Fortuny de Reus (Tarragona), la seva ciutat natal.

Nascut el 18 de març de 1922, Josep Laporte i Slas va cursar Mediciona a la Universitat de Barcelona, on va obtenir la llicenciatura el 1945, després es va doctorar en Medicina i Cirurgia per la mateixa universitat i va ampliar coneixements a Oxford i Milà.

Dedicat a l'ensenyament i la investigació de Farmacologia experimental i clínica, va ser professor adjunt de Farmacologia a la Facultat de Medecina de Barcelona entre 1958 i 1967, i entre 1968 i 1970 va ser catedràtic de Farmacologia a la Facultat de Medecina de Cadis. Va continuar l'activitat docent com a catedràtic a la Facultat de Medicina de València per després ser catedràtic de Teràpia i Farmacologia Clínica a l'Autònoma de Barcelona.

Laporte fou membre de la Reial Acadèmia de Medicina de Barcelona i del 70 al 74, presidí la de Ciències Mèdiques de Catalunya i Balears. Va acceptar el maig de 1976 ser rector de la UAB a proposta del Ministeri. Va presentar la dimissió el 13 de desembre de 1977 en la sessió de claustre constituent.

Como a metge i científic, va investigar les accions farmacològiques de productes hemostàtics i antiinflamatoris i els mecanismes adrenèrgics i estava especialitzat en el camp de les drogodependències. El juliol de 2002 Josep Laporte va ser elegit president de l'Institut d'Estudis Catalans derrotant per un escàs marge l'altre aspirant, Joan Martí i Castell.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris