muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

Melià ofereix l'IEB per a la promoció dels valencians que creen en català

L'Institut i el Ramon Llull comparteixen estand a la fira Expolangue de París


L'Institut d'Estudis Baleàrics estaria «encantat» de poder promocionar a l'exterior els creadors valencians que fan servir la llengua catalana com a mitjà d'expressió. Així ho va confirmar ahir a Diari de Balears el director general de Política Lingüística del Govern Balear, Miquel Melià, que va elogiar «la valentia de l'Acadèmia Valenciana de la Llengua».

L'aprovació del dictamen d'aquesta entitat que es reafirmava en la unitat de la llengua catalana, va ser molt ben rebuda a la fira Expolangue de París on l'Institut d'Estudis Baleàrics ha desembarcat amb una gran quantitat de material. Miquel Melià va explicar que «aquest dictamen és molt important perquè totes les comunitats on es parla el català hem fet una feina molt important i molt llarga per al reconeixement idiomàtic. Per això hem de felicitar els membres de l'Acadèmia Valenciàna, que han fet una gran feina i molt positiva i permetrà iniciar de forma unitària la defensa exterior de la llengua».

Melià també va explicar que «a nosaltres ara ens agradaria molt que s'afegeixin amb nosaltres en la defensa del català i que es pugui emprar l'Institut d'Estudis Baleàrics per a la promoció». Una de les primeres activitats en les quals els agradria poder participar junts és la fira de Madrid «on el tema principal serà el bilingüisme i ens encantaria anar-hi junts».

El president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Gabriel Janer Manila, sempre ha expressat el seu desig de contribuir que els autors valencians surtin a l'exterior per enriquir la fortalesa de la llengua catalana, però en cap cas no s'havia oferit l'Institut per aquesta tasca. De totes maneres, ningú de l'Institut d'Estudis Baleàrics va confirmar els oferiments de Melià. La fira Expolangues ha duit altres bones notícies per a la cultura i la llengua catalana. I és que per primera vegada després de la sortida de les Illes de l'Institut Ramon Llull, les dues entitats de promoció exterior han estat fent feina de forma conjunta i han compartit estand.

Aquest fet va ser destacat de manera molt especial per l'Institut Ramon Llull en un comunicat remès ahir on es pot llegir «a l'estand, d'uns quaranta metres quadrats, els visitants hi trobaran material didàctic i divulgatiu de la llengua i la cultura catalanes, així com informació sobre les activitats de l'Institut. Enguany, el Llull comparteix espai amb l'Institut d'Estudis Baleàrics, sota el lema de La langue Catalane. Es tracta de la primera vegada que l'Institut Ramon Llull i l'Institut d'Estudis Baleàrics impulsen una acció conjunta».

Aquest treball conjunt entre les dues institucions demostra el canvi de tarannà i la represa de les activitats culturals entre les Illes Balears i Catalunya, que se va ratificar amb els acords que varen signar l'Institut d'Estudis Baleàrics i la Institució de les Lletres Catalanes. A la fira s'està demostrant l'interès creixent a Europa vers la llengua i cultura catalanes.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris