algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

La fira d'art contemporani de Colònia estudia expandir les seves fronteres fins a Mallorca

Jaume Matas es compromet a potenciar la promoció exterior de les creacions plàstiques de les Illes

98508

Jaume Matas visità les galeries balears a Arco.

J. TORRES.

P. GIMÉNEZ.Palma.
Els responsables d'Art Cologne, de la ciutat de Colònia, estudien la possibilitat d'expandir les seves fronteres fins a Mallorca. Aquesta notícia fou confirmada ahir a Madrid en el marc de la fira internacional d'art contemporani, Arco, també visitada pel president del Govern balear, Jaume Matas. El cap de l'Executiu autonòmic es comprometé a potenciar una línia de projecció exterior de l'art de les Illes.

Prova que aquesta declaració d'intencions té vocació de materialitzar-se fou el còctel que el Govern organitzà per a la mostra que es pot veure al recinte firal Joan Carles I de la capital, «com a mostra de suport i prova de reconeixement de la feina que els galeristes realitzen en aquest sentit», afirmà.

Matas, que encapçalava una comitiva amb representants de totes les institucions illenques, conegué més detalls del projecte d'expansió en el qual treballa Art Cologne. Gérard A. Goodrow, director de la fira, i Pep Pinya, membre del seu comitè organitzador, explicaren que a hores d'ara «s'està treballant de valent en el projecte», que «situaria Mallorca en l'òrbita internacional». Tanmateix, aquesta iniciativa no es concretarà a curt termini. Per materialitzar-la «és imprescindible que s'hagi construït el palau de congressos». Però les negociacions van pel bon camí i Goodrow n'avançà que la fira, prevista per al 2007, es presentaria un any abans amb una gran festa a Palma en la qual participarien institucions, galeries, museus i tots els sectors implicats en el mercat de l'art.

Minuts després, el president Matas -que comdemnà l'atemptat terrorista d'ETA que s'havia produït el dia anterior- es comprometé a encetar una línia de suport a l'exterior per als creadors balears lligada al turisme. El mandatari autonòmic reconegué el «mèrit i l'esforç» dels galeristes per dur l'art fora de les Illes acudint a fires, i els definí com «un sector privat inquiet que lluita per obrir-se camí». També destacà la «qualitat i la quantitat» de les firmes balears presents en aquesta edició d'Arco i la seva intenció d'establir un pont amb la fira perquè qualsevol galerista illenc «entri al seu comitè». De fet, tenia previst parlar amb la seva directora, Rosina Gómez-Baeza.

El president pogué comprovar ahir el reconeixement que els artistes i els galeristes illencs estan obtenint en aquesta convocatòria d'Arco, en la qual els vuit representants de l'Arxipèlag obtenen èxits de vendes molt importants, col·locant peces tant en col·leccions privades com públiques. Utilitzar «aquest potencial nostre» com un «producte turístic més» i «oferir una capacitat d'atracció diferent» fou el compromís de Matas, que també aprofità la seva visita a Arco per promocionar Mallorca saludant el futbolista Zidane mentre recorria els estands i dient-li que, «quan vulguis visitar Mallorca, crida'ns».

També es pogué constatar la millora en les relacions que sembla que s'ha produït amb la consellera de Cultura de la Generalitat, Catalina Mieras, que acudí al còctel i posà al costat de Matas; i els consellers de Cultura, Francesc Fiol i Dolça Mulet i l'eivissenca Carolina Torres. Mieras intercanvià impressions amb el president de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Gabriel Janer Manila, sobre la possibilitat d'un intercanvi d'artistes entre les Balears i Catalunya.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris