algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

El CIM protegirà els murs romans de sa Calatrava que corren perill d'esbucament

La pluja i el vent poden afectar les estructures que estan unides amb terra i poc morter

70870

Imatge del jaciment de sa Calatrava en què s'han trobat murs, un forn i una pedrera romans.

MARIANA DÍAZ.Palma.
El mal temps pot perjudicar les estructures romanes aparegudes en un solar de sa Calatrava, a Palma, que hauran de conservar-se a la vista i integrar-se en un edifici d'habitatges que es construeix a l'esmentat terreny. Per això, des de Patrimoni Històric del Consell Insular de Mallorca s'ha decidit protegir-les de manera immediata fins que l'arquitecte Pere Rabassa presenti un nou projecte que n'inclogui la integració en el futur immoble.

Fonts del Consell van explicar ahir que una restauradora visitarà les excavacions per determinar la millor forma de protegir i consolidar aquestes estructures, que se sap que corresponen als fonaments d'una o diverses edificacions, encara que els arqueòlegs no han determinat si van ser privades o públiques. A més d'aquests murs també corre perill d'enfonsament el forn circular, igualment d'època romana, trobat al mateix solar.

Els tècnics de Patrimoni van explicar que totes aquestes estructures poden danyar-se «pel vent, la pluja o per la seva mateixa naturalesa, ja que són de pedra unida bàsicament amb terra i una mica de morter». El mal temps que fa aquest hivern és el pitjor enemic d'unes restes arqueològiques que, al costat d'una pedrera romana que no corre perill, constitueixen una important troballa que la Ponència Tècnica de Patrimoni Històric va decidir fa uns dies que havia de conservar-se.

«Hem d'actuar correctament en tots els sentits, per això s'ha decidit prendre mesures i consolidar i protegir les estructures. Una restauradora elaborarà un projecte en el qual es marcaran les directrius de com ha de fer-se ja que, per exemple, encara no sabem si haurem de cobrir-les amb lones o amb geotèxtil, a més de consolidar-les», van comentar els tècnics de Patrimoni Històric.

Malgrat el fet que els arqueòlegs encara no han lliurat la memòria de l'excavació, les conclusions de la qual aportaran més dades sobre aquest jaciment romà, aquest diari ha pogut saber que una part dels murs corresponen a construccions «que en un moment donat van ser utilitzats com a habitatge.

Totes aquestes restes arqueològiques aportaran noves informacions sobre la Palma romana. De moment, només amb el seu descobriment ja sabem que en temps dels romans la ciutat no finalitzava amb la murada, de la qual al Palau Diocesà o als soterranis d'una casa del carrer Zanglada se'n van trobar parts de la tela. El jaciment de sa Calatrava, segons els arqueòlegs des que es va produir la troballa de les estructures romanes, indica que la ciutat podria estendre's fins a aquesta zona o que aquesta fos un raval.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris