nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
14°

Els espanyols podran concebre un fill sa per salvar el germà malalt

L'anunci de l'esborrany de la nova llei de reproducció assistida no sorprèn l'Església, que no diu res

Concebre un fill sa perquè pugui curar o salvar la vida del germà malalt serà en breu una realitat a Espanya, segons l'esborrany de la nova llei de reproducció assistida presentat ahir per la ministra de Sanitat, Elena Salgado. El text serà remès el març al Consell de Ministres i s'aprovarà l'any que ve al Parlament.

S'hi autoritza la pràctica de l'anomenada tècnica de diagnòstic preimplantacional amb finalitats terapèutiques per a tercers. Un procés de selecció que ja es practica en països com Bèlgica o els EUA, i que a Espanya esperen almenys unes 20 parelles. Consisteix bàsicament en la selecció d'un embrió sa, concebut mitjançant fecundació in vitro, per ser implantat a l'úter de la mare. D'aquesta manera, podrà donar a llum un fill sa que sigui compatible a més amb el germà malalt per poder salvar-li la vida mitjançant, per exemple, un trasplantament de medul·la òssia o de cordó umbilical.

Però, segons l'esborrany, aquestes tècniques només s'autoritzaran en casos limitats i excepcionals que requeriran un consentiment exprés de l'autoritat sanitària. En termes generals, i segons explicà la ministra, la futura norma té com a principal objectiu facilitar al màxim que les parelles amb problemes de fertilitat puguin tenir fills. Així mateix persegueix aplicar aquestes tècniques a la prevenció i al tractament de malalties, incrementar la seguretat d'aquests processos i oferir-ne una major i millor informació als usuaris.

En relació amb aquest darrer punt, es crearà un registre estatal de donants i un registre d'activitats dels centres de reproducció assistida com a garantia de qualitat i de seguretat per als usuaris. Els centres, va precisar la ministra, hauran de tenir dades sobre la seva taxa d'èxits i hauran de fer-los públics una vegada a l'any perquè els ciutadans estiguin informats sobre la seva qualitat.

També es generalitza la possibilitat d'investigar amb preembrions sobrants, suprimint així la limitació establerta en la llei del 2003, aprovada amb el Govern del PP, i per la qual només podia investigar-se amb els embrions que haguessin estat congelats abans de l'entrada en vigor d'aquesta norma. En sintonia amb la constitució europea, el text prohibeix a més la clonació d'éssers humans amb finalitats reproductives, a més de les mares de lloguer.

L'anunci de Salgado no fou del gust de la Conferència Episcopal espanyola, que rebutjà entrar a valorar l'autorització de seleccionar embrions i remeté al comunicat emès l'octubre passat en què ja s'hi manifestava en contra. En aquell comunicat, els bisbes afirmaven que «la producció d'éssers humans en laboratori, independentment del seu fi, contradiu la dignitat de la persona i és èticament inadmissible».

També afegien que en diverses ocasions ja consideraren que l'anterior legislació, la Llei de Reproducció de 1988, era «injusta» i que «viola el dret dels fills a ser engendrats en l'acte fecund de donació interpersonal dels pares». Pel que fa al Partit Popular, la secretària executiva de Política Social i Benestar, Ana Pastor, va recordar a Palma que el diagnòstic preimplantacional amb finalitats terapèutiques ja està recollit en la llei vigent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris