nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

Madó Pereta obre la Setmana del Llibre amb una defensa descafeïnada del català

El pregó inaugural de la cita animà de manera amable a potenciar l'ús de la llengua

102756

Les autoritats inauguraren la fira.

P.G.Palma.
Descafeïnat. Així es pot qualificar el contingut del pregó amb el que Madó Pereta inaugurà ahir la XVI edició de la Setmana del Llibre en Català. Tot i l'afegit d'última hora, el pregó -que fins a la data s'havia utilitzat com a plataforma per analitzar la problemàtica de la llengua catalana- va prendre en la veu del personatge un tarannà menys «victimista», per «engrescar» i exigir que tothom, des de les institucions fins al gran públic, doni compliment «a la nostra obligació com a defensors del català escrit i parlat». La cita amb la literatura catalana obria les seves portes al recinte de Fires i Congressos, en un ambient en el qual els representants institucionals se sentiren còmodes lluny dels tensos moments viscuts en la passada convocatòria de l'esdeveniment.

Com havien anunciat els responsables del Gremi de Llibreters de Mallorca, promotors de la Setmana que es desenvolupa fins el dia 14, el parlament de l'actor Joan Carles Bestard, en el paper de Madó Pereta, va fer servir un to amable per defensar i potenciar l'ús de la llengua catalana. Així, el personatge dirigí el seu parlament, titulat Això era i no era, especialment als nins, «futurs lectors», i als seus progenitors, als quals exhortà a educar els infants al món de la lectura en català.

Madó Pereta no passà per alt que la situació de llengua catalana és «fràgil i crítica», però en lloc de ser punyent s'inclinà per agrair als qui treballen i l'ajuden a seguir endevant: llibreters, autors, lectors i «institucions -que també n'hi ha qualcuna- que defensa i promou l'ús de la nostra llengua». Per als responsables de l'administració també llançà una altra crida: «Utilitzau la llengua per fer-la estimar, no per batalles polítiques ni per aconseguir un grapat de vots més», va dir, sinó perquè «ja no hi ha excuses per defensar-la amb fermesa com «quan la nostra identitat com a país era negada».

Aquest fou el missatge que van rebre els responsables de les administracions, encapçalades pel conseller del Govern, Francesc Fiol, Dolça Mulet (Consell) i Rogelio Araújo (Cort). Enguany, les seves agendes sí els varen permetre escoltar tot el pregó (l'any passat abandonaren el recinte), després d'inaugurar la fira amb el tradicional recorregut i els seus parlaments, breus, concisos i coincidents en què la Setmana compleix amb l'objectiu de «promoció de la llengua catalana» i contribueix «a què la nostra literatura sigui cada vegada més reconeguda», com va recordar Fiol. També en to amable, el conseller senyalà el «bon moment» que viu la literatura catalana a les Illes, i apuntà la importància de «continuar donant suport» a iniciatives com la Setmana del Llibre en Català.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris