muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
13°

L'escriptor Lluís Anton Baulenas guanya el XXV premi Ramon LLull

La seva novel·la, «Cap del món», s'imposà entre 62 de presentades


Voler abastar el món sencer. Aquesta és una de les premisses més importants dels escriptors i es veu que la paraula «món» dóna sort a l'hora de presentar-se al premi Ramon Llull que atorga cada any, des del 1981, l'editorial Planeta. I és que l'obra de Baulenas pren el relleu de Les Set aromes del món, que obtingué el guardó l'any passat. El misteri quedà revelat en el decurs del tradicional sopar de gala a l'hotel Arts, que aplegà més de 600 convidats. El conseller balear de Cultura, Francesc Fiol, n'era un.

La novel·la de Baulenas «Cap del món», que tendrà com a títol definitiu «Per un sac d'ossos», toca un tema que s'ha posat de moda en la literatura, tant en castellà com en català: el dels destinats als territoris espanyols de l'Àfrica. Així, l'autor ens presenta un legionari destacat a Melilla que torna a la Península per venjar dues morts que el marcaren profundament.

Baulenas no és un desconegut dels premis literaris. El darrer fou el Prudenci Bertrana, per La Felicitat (Edicions 62). Fins aleshores havia anat publicant les seves obres amb Columna, el principal bastió del grup Planeta en català. L'escriptor va néixer el 1958 i des de llavors ha desenvolupat diferents activitats. La seva formació com a filòleg -es llicencià en catalana- l'ha duit a estimar amb passió la llengua. Ja ho demostrà des de l'ensenyament, que abandonà el 1987 per dedicar-se a l'escriptura.

Per això mateix no es pot dir que ahir es posàs nerviós, pequè es presenta de manera sistemàtica a molts de certàmens i n'ha guanyats d'importants com el Documenta, que sempre consagra un jove valor menor de 35 anys. Amb la consecució del premi, Baulenas entra en el selecte grup deTop3, és a dir dels autors que han rebut tres dels cinc guardons més importants en català -Josep Pla, Documenta, Sant Jordi, Prudenci Bertrana i Ramon Llull.

El veredicte es donà a conèixer després de cinc rondes de votacions successives en les quals el públic assistent poguè conèixer els gusts de David Castillo, Pere Gimferrer, Gabriel Oliver, Valentí Puig, Carles Pujol, Antoni Vilanova i Emili Rosales. És a dir, dos mallorquins per decidir el destí d'un premi que és fins al moment el més ben dotat de les lletres catalanes, amb 60.100E.

Baulenas encara no ha pogut complir el seu somni de dedicar-se al teatre. Però sí que ha iniciat els flirteigs amb el cinema, gràcies a Ventura Pons. Ell mateix rodà Anita perd el tren, basada en un conte del literat, i ara està a punt d'estrenar Amor idiota, amb Santi Millán.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris