muy nuboso
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
13°

Primer aniversari del Museu Es Baluard

L'exposició «Jocs i camins» recorre el vessant com a artista plàstic del poeta català

94696

César Antonio Molina.

J.N.Palma.
El Museu Es Baluard enceta avui els actes de celebració del primer aniversari del centre amb la inauguració de la mostra Jocs i camins de Joan Brossa (1919-1998). Una exposició representativa de l'univers brossià que recull 37 «poemes objecte», 26 «poemes visuals», vuit llibres d'artista creats al costat de Miró, Tàpies o Chillida, i la projecció de la pel·lícula No compteu amb els dits, rodada el 1967 amb guió del mateix Brossa i Pere Portabella. El film té uns trenta minuts de durada.

Comissariada per Maria Lluïsa Borràs, Jocs i camins de Joan Brossa es presenta a Es Baluard en un muntatge en forma de laberint tot cercant la reacció de l'espectador a la paraula, el pas del temps, el simulacre que permet la producció teatral, la visió crítica i de burla de la realitat, l'alè poètic de les coses i la seva màgia... En definitiva, Brossa al complet a partir del seu vessant d'artista plàstic, si és possible aprofundir fins a aquest extrem atès l'ample abast de la seva personalitat. Una personalitat que aconseguia que res no fos el que sembla i que, sent un artista total, se sentia tan sols «un poeta».

Joan Brossa era dels que pensaven que «el fenomen artístic és una unitat total en la qual les diverses arts signifiquen mitjans d'expressió diferents d'una realitat idèntica». D'aquí que en vida tocàs diferents disciplines des de la plàstica a l'escènica, passant per la màgia, el cinema... però sempre atrapant la curiositat de l'observador sobre el concepte al qual vol fer referència. D'aquesta manera, a la mostra podran observar-se algunes de les seves obres més representatives. Des de les transformacions a partir de l'alfabet, al pas del temps, el simulacre de la realitat i la seva metamorfosi, la crítica de l'entorn, l'alè poètic i la seva visió irònica estan prou representades a l'exposició.

S'ha de destacar que Brossa estigué vinculat a nombrosos pintors del seu temps, entre ells Joan Miró i Antoni Tàpies, de qui va beure determinades influències per a les seves creacions plàstiques. L'exposició es nodreix bàsicament de fons de la Fundació Joan Brossa de Barcelona. Així mateix, inclou el poema objecte Parany (1986) i dos llibres d'artista propietat del museu Es Baluard.

La mostra, instal·lada a la planta -1 del centre, romandrà oberta al públic fins el proper dia tres d'abril. L'hora assenyalada per a l'inici de la inauguració de l'exposició són les 20.00 hores.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris