nubes dispersas
  • Màx: 21°
  • Mín: 21°
22°

El Museu Es Baluard incorpora un mural de Norah Borges al seu fons

La donació de la peça, pertanyent a Pere A. Serra, tindrà lloc avui

P.GIMÉNEZ.Palma.
Quan encara no s'han complit nou mesos des de la seva inauguració, el Museu Es Baluard de Palma incorpora avui una nova obra d'art al seu fons. Es tracta de la pintura muraSense títo que l'artista Norah Borges va realitzar a un dels murs de l'Hotel de l'Artista de Valldemossa, durant la seva estada a l'Illa el 1920.

La Fundació Es Baluard Museu d'Art Modern i Contemporani de Palma celebrarà avui horabaixa l'acte de donació per part del seu president, Pere A. Serra, de l'esmentada peça, una pintura concebuda per la germana menor de Jorge Luis Borges que escenifica una maternitat fent servir la tècnica del fresc sobre una superfície de 59 x 51 centímetres de pedra arenosa mallorquina i guix. El president del Govern, Jaume Matas, presidirà l'acte de donació de l'obra, que tindrà lloc a l'auditori del centre museístic a partir de les 19.30 hores.

L'artista
Si durant molt de temps Leonor Fanny Borges va ser coneguda com la «germana menor de», a poc a poc la jove va conseguir fer-se un nom en el món de l'art, en el qual l'artista desenvolupà un important treball en el camp del dibuix i la il·lustració. Pel que fa a la seva producció pictòrica, els experts aprecien en l'obra de Borges influències de Paul Cézanne quant a la composició i de l'expressionisme alemany pel que fa al tractament del color.

Coco Meneses, escriptor i expert en la vida de Jorge Luis Borges, situa el moment de la creació de l'obra, que representa una maternitat, durant el segon viatge que la família va realitzar a l'Illa, l'any 1920. En aquell moment, Norah Borges era una jove que experimentava amb les distintes vies i possibilitats de la plàstica i, en aquest context, es pot situar la realització del mural a l'hotel que la família Estarás regentà a Valldemossa fins que tancà les seves portes el 1966.

Anys després, quan la família es desprengué de la propietat, el mural de Norah Borges es descobrí davall una capa de pintura. En el moment de la troballa foren moltes les persones que s'interessaren per adquirir l'obra, entre elles els responsables del Reina Sofia. Finalment va ser el col·leccionista Pere A. Serra qui l'adquirí i la recuperà amb el seu suport original per al patrimoni cultural de Mallorca.

Durant la seva estada a l'Illa, Norah Borges també hauria pintat un segon mural a l'avui desaparegut hotel Continental -que estava localitzat enfront de l'església de Sant Miquel de Palma-. Las campesinas de Mallorca, títol del mural que va desaparèixer, hauria estat una realització conjunta de l'artista amb el bohemi pintor suís Swen R. Westerman, amb qui la jove compartí amistat i afició.

Vinculada al moviment ultraista dels anys 20, Norah Borges sempre va estar relacionada amb el món de la literatura i per exemple participà en la il·lustració d'obres literàries del seu germà o d'altres escriptors com Platero y yo de Juan Ramón Jiménez, La invención de More d'Adolfo Bioy Casares, Romancero Gitano de Federico García Lorca. Així mateix col·laborà amb diverses publicacions com Alfar, Baleares i Ultra.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris