lluvia ligera
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
26°

La «Gènesi» s'estavella al desert de Utah

El paracaigudes que havia de permetre als helicòpters enganxar l'enginy no es va arribar a obrir

L'esforç dels científics per poder conèixer com era la nebulosa de la qual va sorgir el Sistema Solar va concloure ahir malament quan es va estavellar al desert de Utah la sonda Gènesi i la seva càrrega de partícules de «vent solar».

La NASA, que havia llançat la Gènesi l'agost de l'any 2001, havia planificat que, al seu retorn, la càpsula de més de 200 quilos descendís lentament gràcies a un paracaigudaesi uns helicòpters l'agafassin en ple vol amb uns ganxos.

En una missió que ha tingut un cost de 264 milions de dòlars, Gènesi orbità tres vegades al Sol en translació sincronitzada amb la Terra a 1,5 milions de quilòmetres del planeta, fora de l'escut magnètic que desvia el vent solar.

En aquesta regió, durant 27 mesos, uns receptacles especials de la sonda van quedar exposats al torrent de partícules, que els científics consideren entre les més antigues del Sistema Solar i que poden donar la clau sobre com es va crear aquest sistema.

Però les expectatives dels científics van quedar frustrades ahir quan Gènesi i la seva càrrega solar es van estavellar al terra del desert de Utah a uns 160 quilòmetres per hora, va indicar el portaveu de la NASA, Chris Jones.

L'error va ser a la càrrega explosiva que havia de deixar anar el paracaigudes i que no va arribar a esclatar. Que aquella càrrega estigués encebada va imposar la cautela entre el personal que es va aproximar a recuperar la càpsula.

Fins al moment no ha estat possible determinar si serà possible o no poder recuperar alguna cosa del material o bé s'haurà perdut per sempre.

En aquesta ocasió s'havia equipat la càpsula amb un paracaigudes rectangular, de 34 metres de llarg i 12 d'ample, que havia de causar un descens en línia obliqua i durant el qual havia de poder ser pescada pels helicòpters. Sota un cel aclarit tres helicòpters havien aixecat vol a l'hora 15:25 GMT per col·locar-se a la senda, a uns 3.000 metres d'altura, on es projectava el descens de la càpsula, que tenia la mida d'un refrigerador.

Quan els tres helicòpters van aixecar el vol, Gènesi estava sobre l'atmosfera, a meitat de camí entre Hawaii i Estats Units en una veloç caiguda cap el planeta.

Pocs minuts abans de les 16:00 GMT, els radars i instruments visuals al polígon de prova i instrucció del desert de Utah van detectar la càpsula que lliscava per l'atmosfera a l'oest dels Estats Units.

La càpsula rotava unes 15 vegades per minut i i en caiguda lliure.

Les imatges de vídeo preses des de la terra mostren com la càpsula va continuar caient i el paracaiguda mai va arribar a obrir-se.

Els científics esperaven que les mostres de vent solar, a les quals es considera com algunes de les partícules primigènies del Sistema Solar, els ajudarien a comprendre els misteris que envolten la formació dels nou planetes i de l'estrella solar.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris