cielo claro
  • Màx: 23°
  • Mín: 22°
22°

Els arxius més contemporanis, a l'abast de tothom per internet

El Cedoc estrena plana web pròpia amb accés per tots els cibernautes


La consulta a les hemeroteques és una de les tasques més complicades amb què es troben sovint els historiadors i els investigadors, però també els simples particulars. Per salvar aquestes dificultats s'ha posat a l'abast una nova eina que en aquests moments permet ja la consulta de més de 5.000 articles d'opinió publicats en la premsa diària de les Illes Balears. Es tracta de la plana web del Centre d'Estudis i Documentació Contemporània (Cedoc), que es pot consultar a l'adreça www.uib.es/servei/biblioteca/cedoc.

El professor de la Universitat de les Illes Balears i director del Cedoc, Sebastià Serra, presentà la iniciativa i explicà que el fons recull de moment els articles publicats el 2000 i el 2001, catalogats per autor i per mitjà. També assegurà que «en els acords del CEDOC s'ha decidit procedir a una acceleració en la documentació per tal de posar-nos al dia com més aviat millor, però també s'ha decidit anar cap enrere, per tal que en el fons hi hagi tots els articles des de l'arribada de la democràcia».

Sebastià Serra va estar acompanyat en la presentació del portal pel president de Sa Nostra, Llorenç Huguet, i el rector de la UIB, Avel·lí Blasco.

El president de Sa Nostra, entitat que dóna suport financer als estudis del Cedoc, assenyalà que aquesta web s'emmarca dins del programa «Creix», promogut per la caixa d'estalvis.

A banda dels articles de premsa, el portal permet consultar la memòria i objectius del Cedoc, una agenda d'activitats i una recopilació de diferents arxius contemporanis, com el de la Cambra de Comerç de Mallorca i les Pitiüses, el del GOB o el de l'historiador mallorquí Antoni Pons.

Amb la digitalització d'aquests arxius s'evitarà la seva pèrdua, a la vegada que es facilita la consulta des de qualsevol ordinador amb connexió a internet.

Sebastià Serra també va avançar algunes activitats del Cedoc amb vista al proper curs i avançà que s'editarà una nova publicació de caràcter divultagiu amb el nom de Quaderns del Cedoc, els dos primers volums dels quals estaran dedicats a la diversitat cultural i a la reforma de l'Estatut d'Autonomia. També es donarà continuïtat al cicle de conferències «Espais mediterranis i temps present», iniciat l'any passat i a la projecció de documentals audiovisuals comentats.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris