nubes dispersas
  • Màx: 22°
  • Mín: 21°
23°

Palma recordà el seu patrimoni jueu

Arca i l'Institut de Relacions Culturals amb Israel dedicaren dues jornades a la cultura sefardita

73870

>Membres de l'Institut de Relacions Culturals abans de la matinée.

VIRGINIA CASADO. Palma.
Palma va celebrar ahir, al costat de diverses ciutats espanyoles, la V Jornada Europea de la Cultura Jueva. L'ocasió serví perquè la seu d'Arca-Llegat Jueu i l'Institut de Relacions Culturals Balears-Israel acostassin als ciutadans el llegat sefardita. La seu d'Arca-Llegat Jueu, Can Weyler, va acollir ahir capvespre una sèrie d'activitats i exposicions destinades a donar a conèixer el seu patrimoni.

L'acte, que es va dur a terme al pati de Can Weyler, va començar amb una mostra que recorria els esdeveniments més importants viscuts per la comunitat jueva durant la història. Al pati es podien veure pòsters amb elements importants d'aquest poble, com un mapa detallat amb els punts clau de la cultura sefardita a Espanya, làmines simulant un bitllet de l'estat d'Israel datat el 1986, fotos dels tresors de la vida hispanojueva i altres curiositats.

El que va cridar més l'atenció del públic congregat a Can Weyler va ser la mostra d'arbres genealògics de les principals famílies jueves de Mallorca. El grup de genealogia i investigació d'Arca ha treballat durant anys cercant els avantpassats i descendents de famílies jueves mallorquines amb llinatges com Pinya, Forteza, Cortés o Bonnín, alguns amb una antiguitat que es remunta al segle XVII.

També es va dur a terme una degustació de cuina sefardita i la projecció del documentaL'últim sefardita, dirigit per Miguel Àngel Nieto. Per a la V Jornada Europea de la Cultura Jueva, l'Institut de Relacions Culturals Balears-Israel va preparar un programa amb l'objectiu de descobrir el patrimoni cultural jueu com a part del patrimoni cultural europeu, incloent Palma com a ciutat col·laboradora amb la Xarxa de Calls d'Espanya.

La jornada començà a les 12.00 hores amb la projecció de la pel·lícula Éssers estimats de Teresa de Pelegrí i Dominic Harari i el corresponent debat. Al Teatre Xesc Forteza es va realitzar una lectura comentada sobre l'obra de Bertolt Brecht, en la qual Carmen Ortiz va llegir per a tots els assistents un fragment de les Històries del senyor Keuner. Després, s'oferí un concert de música sefardita ofert pel guitarrista Horacio Lovecchio al costat de la cantant Mónica Monasterio. Un espectacle que va recollir les tradicions sefardites, rescatant la memòria històrica jueva d'una manera senzilla i comprensiva.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris