cielo claro
  • Màx: 26°
  • Mín: 25°
25°

L'expedició al Berger, a punt per fer fons

Els mallorquins tenen previst arribar avui a la màxima profunditat de la cova francesa, 1.122 metres

D.MAYORAL. Cova Berger
Els expedicionaris mallorquins desplaçats fins a la cova Berger, a França, varen inciar ahir el seu assalt a la profunditat màxima, 1.122 metres. Tot està preparat perquè després de dormir una nit al bivac aconsegueixin arribar avui o demà al fons de la cova.

El passat dia 1 un dels grups de l'expedició va invertit tot el dia per instal·lar l'equip i el material necessari fins arribar a la cota de 500 metres per sota del nivell de la mar, on es va instal·lar el bivac. La duresa de la cova i del descens va fer que fos necessari invertir un total de deu hores de feina, que conclogueren amb la instal·lació de 500 metres de corda i uns 60 ancoratges.

El grup va trobar la cavitat amb un nivell d'aigua un poc baix i amb el llac Cadoux totalment sec, encara que es va deixar en previsió un bot pneumàtic per si en aquests dies hi ha cap crescuda. Després d'un grapat d'hores de descans en el bivac a 500 metres de profunditat es va pujar a la superfície; s'aconseguí remuntar la cavitat en unes vuit hores.

Per tal de no tenir problemes, un segon grup va emprendre el descens fins al bivac i va davallar amb la intenció de transportar cordes, ancoratges i altres materials per enllestir-ho i deixar-ho preparat per als expedicionaris que han de preparar l'assalt al final de la cavitat. Després de muntar el bivac, els expedicionaris varen col·locar el sistema de comunicacions nikola a fi de poder establir contacte amb la superfície en cas d'emergència. Aquest equip va haver de passar la nit al petit refugi, amb un fred insuportable. El termòmetre marca quatre graus i la manca de comoditat fa que no es descansi massa malgrat haver dormit vuit hores.

El 2 de setembre els expedicionaris varen dedicar la jornada a fer fotografies del bivac i del camí de pujada. Per això mateix, després de set hores i un cert retard a causa de les tasques fotogràfiques, el grup sortí a la superfície després d'haver dormit a l'interior de la cova. «La cavitat és d'una bellesa increïble, grans pous aeris, una zona de meandres i la sala dels Tretze, un lloc idíl·lic que per si sol fa que valgui la pena fer una incursió a la cavitat. Grans formacions en forma d'ullals gegants i abundants gorgs componen aquesta sala», expliquen els mallorquins que l'han vista. A fora el temps és molt bo i el grup 1 comença a emprendre el camí al fons de la terra. Una aventura per a la qual ja està tot preparat.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris