nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

Els glosadors balears s'exhibiran en dues trobades internacionals

Participaran en els certàmens de Granollers i del sud de Calàbria


Dos glosadors de Mallorca i dos de Menorca deixaran sentir la seva veu en la fira internacional de joglars i trobadors de Granollers. Els mallorquins partiran avui cap allà amb la intenció de deixar el pavelló molt alt i demostrar l'art de la paraula illenca.

Felip Munar, de l'associació cultural canonge de Santa Círia, va explicar que «ens ajuntarem molta de gent que ens dedicam a la comunicació artística de la paraula». L'expedició de les Illes estarà formada per Rafel Roig i Mateu Matas, de Mallorca, i per Miquel Ametller i Pilar Pons, de Menorca, que estaran acompanyats d'un guitarrista.

Els glosadors mallorquins són els únics del món, juntament amb els bascs, que no fan acompanyar la seva intervenció dels sons dels instruments. «Malgrat tot hi ha alguna documentació que parla de glosadors mallorquins acompanyats de guitarra en el segle XIX», explica Munar. Aquest fet augmenta el valor de les improvisacions mallorquines. «En primer lloc perquè no hi ha un sol estil una tonada única, ni tampoc hi ha una sola manera de glosar, però en segon lloc perquè la improvisació ha de ser molt més ràpida i en el temps en què els menorquins fan una estrofa els mallorquins ja n'han fetes dues», diu Munar.

Dos menorquins i un mallorquí també partiran la primera setmana d'agost de cap a Calabria. Allà participaran en una trobada internacional de l'Arepo, entitat que aglutina els cantadors improvisats de les illes de la Mediterrània i l'Atlàntic.

«Les característiques dels improvisadors illencs és doblement isolada i per això es produeixen grans diferències entre els improvisadors d'una illa i d'una altra. Per això cada una té el seu cant propi i és important que es facin trobades com aquestes perquè ens poguem relacionar», va dir Munar.

Però la trobada dels improvisadors no servirà únicament per conèixer aquestes diferents formes del glosat, sinó que també es farà un intercanvi de productes tradicionals de les Illes. A més a més, Munar va explicar que «faré una petita xerrada sobre les figues», i altra gent també parlarà sobre la cultura i la gastronomia. «A més, a més, defensarem una cosa molt important, que és que els glosadors mallorquins són boníssims, espectaculars».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris