muy nuboso
  • Màx: 11°
  • Mín:

El Regne Unit permet crear «bebès de disseny per curar germans»

La decisió pot ser la salvació per a molts malalts sense solució

L'Autoritat britànica de Fertilitat Humana i Embriologia va autoritzar ahir un relaxament de la seva normativa per permetre la creació dels anomenats «bebès de disseny» en casos en què puguin curar un germà malalt.

L'HFEA, que ja permetia la selecció d'embrions per descartar malalties genètiques, ha ampliat el seu marge de tolerància a fi d'ajudar a guarir malalties sofertes per familiars.

La presidenta d'aquesta entitat, Suzi Leather, va assenyalar que la decisió s'ha pres després d'analitzar els avenços de la ciència en els últims anys, a fi de poder ajudar «un petit nombre de famílies amb al·lots molt malalts».

Va precisar que la mesura no s'aplicarà de forma generalitzada sinó que «s'estudiarà cada cas».

Debat
La decisió de l'Autoritat, que portava des de maig deliberant, ha estat aplaudida per la comunitat científica i criticada per diversos grups autodenominats defensors de la vida, que consideren que amb aquesta mesura s'utilitza els bebès «com a tractament».

El professor Jack Scarisbrick, president de l'organització Life (Vida), va advertir que la mesura és «un pendent relliscós» i que «mai serà correcte fabricar éssers humans per reparar-ne d'altres».

Un dels promotors del canvi de la norma és el doctor Mohamed Taranissi, director del Centre de reproducció ginecològica assistida de Londres, que vol ajudar el nin nord-irlandès de dos anys Joshua Fletcher, que pateix un mal mortal de la sang.

El petit sofreix, concretament, anèmia de Diamond-Blackfan, una malaltia que podria tractar-se usant cèl·lules mare que estimulassin el seu cos per produir glòbuls vermells sans.

Però ni els pares de l'al·lot, Joe i Julie, ni el seu germà de cinc anys, Adam, tenen les característiques apropiades per ser donants d'aquelles cèl·lules.

Per això el doctor és partidari d'obtenir-les d'un «bebè de disseny». La idea seria produir dotze embrions amb un tractament de reproducció assistida i elegir que tengui els gens adequats per implantar-lo a l'úter.

«Ja vam seleccionar embrions per a problemes genètics greus, no veig quina és la diferència -va dir Taranissi. El que intentam fer ara és trobar un embrió que sigui compatible amb un al·lot greument malalt».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris