nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 12°
17°

La crisi de la indústria discogràfica paralitza el nou treball del grup UC

Havia de repassar la història d'Eivissa amb el món àrab, però de moment no es farà


La crisi que està afectant les indústries discogràfiques en general s'està cobrant un peatge molt particular en el cas dels grups de música tradicional menys comercials. Un dels damnificats més importants ha estat el nou projecte de la banda UC, que haurà d'esperar temps millors. Els eivissencs pretenien recollir en el seu nou treball de llarga durada la relació entre Eivissa i el món àrab, però de moment no serà possible. Joan Marí Moreno, un dels dos components de la formació, explica que «aquest tema està més fluix que mai. La crisi que pateixen les indústries discogràfiques les empeny a reduir despeses i nosaltres ho tenim molt malament per poder tirar endavant aquest projecte, que té un vessant més cultural».

Per la seva banda, l'empresari Miquel Àngel Sancho, amb qui UC pensava editar aquest nou treball, va explicar que «ja en circumstàncies normals hauria estat un treball impossible de tirar endavant sense ajudes de les institucions dedicades a la cultura, amb la qual cosa ara és molt més complicat i per això el tenim aturat».

De fet, el productor i els músics fa temps que ni parlen de tirar endavant aquesta feina, «perquè no hem de perdre temps. Aquest disc era una cosa testimonial, molt culta, però ara mateix no es pot assumir. I els temps tampoc no estan bé com per moure'ns per les institucions a la recerca de finançament», se sincera Sancho.

La història fonamental del treball d'UC havia de ser la relació de la gran de les Pitiüses amb el món àrab i la seva influència en la música i la literatura tradicionals. La intenció era arrencar en el segle XI musicant un poema del poeta àrab Idris-ibn-al-Yamaní i d'altres coetanis seus. També s'incloïen romanços dels segles XIV i XV, llegendes de reines mores del segle XVI, rondalles populars eivissenques que parlen del temps dels moros i que han estat versificades, alguns texts de poetes evisissencs que parlen de la relació amb els moros, i també cançons populars del segle XIX i XX, fins i tot alguna que parla del desembarcament d'Alhucemas i de fets històrics molt més recents.

El nou disc d'UC presentava també les complicacions pròpies d'una producció en què els arranjaments tenien un paper molt important. La diversitat del disc i de les peces dificultava i enaltia encara més els objectius del treball.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris