algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
16°

Reconeixen Miquel Ferrà i Teresa Matas perquè vetlen pel patrimoni

Arca els va lliurar el diploma que els acredita com a socis honorífics

P. GIMÉNEZ.Palma.
L'escriptor Miquel Ferrà Martorell i l'artista Teresa Matas foren distingits ahir amb el diploma d'honor que l'Associació per a la Rehabilitació dels Centres Antics -Arca- atorga cada any per reconèixer la dedicació i la implicació en la protecció del patrimoni, duita a terme per diferents personalitats.

Tot i les diferències que separen el caràcter i l'obra de Martorell i la de Matas, Arca coincidí a destacar que el literat, membre del consell de redacció de Diari de Balears, i la creadora «són dos bons amics del patrimoni» balear.

L'acte de lliurament dels diplomes va tenir lloc a la seu palmesana de l'associació, en el decurs d'una vetlada que destacà per una nombrosa representació del món de la política que va fer costat als premiats. Entre altres, hi assistiren el conseller d'Educació i Cultura, Francesc Fiol; la batlessa de Palma, Catalina Cirer; el director de Relacions Institucionals del Consell, Josep Lliteres; el director general de Patrimoni, Juan Josep Mas; i la tinenta de batlessa de Turisme, Francesca Bennàssar. El president d'Arca, Pere Ollers; el vicesecretari, Biel Barceló; i el secretari Joan Pascual foren els amfitrions de la festa que posà el colofó a l'acte i que fou amenitzada pels sons cubans de Coco TimBand.

Però abans que sonàs la música, la sala capitular de can Weyler acollí la cerimònia de lliurament dels diplomes als homenatjats. El president de l'entitat convocant, Pere Ollers, lloà les virtuts dels premiats amb la finalitat de justificar davant els presents la designació de Ferrà i de Matas com a socis d'honor de l'agrupació que representa. Així, de l'escriptor Miquel Ferrà, Ollers en lloà «l'esforç i l'afecte dedicats a la recuperació de les arrels jueves».

S'ha de recordar que el narrador de Sóller ha publicat, entre altres, títols com El xueta (1983), Contes del cal (1983) i, no fa gaire, El dia que Himmler va anar als toros) (2004). Aquests llibres han servit a Ferrà i Martorell com a base per investigar entorn de la història dels jueus i l'han convertit en un exemple de fidelitat activa i compromesa amb la memòria global de les Illes.

Ferrà, que recollí el diploma de mans de Francesc Fiol, destacà que aquest reconeixement suposa «un premi que es dóna pel deure que tots els ciutadans tenen de defensar el patrimoni». L'escriptor, que diferencià entre dos tipus de persones, «les que s'impliquen i les que no se senten ni d'aquí ni d'enlloc», afirmà que la defensa del patrimoni no és només una qüestió cultural sinó també «d'identitat».

Quant a Teresa Matas, l'associació destacà la seva aportació al patrimoni a través de les seves creacions. L'artista, que assistí a l'acte acompanyada pel seu marit Miquel Bestard, declarà que se sentia «molt agraïda perquè han pensat en mi per al premi, ja que som molts els qui estimam Arca». La creadora explicà que se sen molt aprop de la institució perquè «com el meu treball recupera i defensa la memòria dels avantpassats».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris