algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 11°
14°

El molí fariner de Raixa torna a moldre després de cinquanta anys d'inactivitat

La rehabilitació de l'edifici entra dins les tasques recuperació de la finca bunyolina

86996

Maria Antònia Munar va inaugurar la reconstrucció del molí.

SERGE CASES.

J.MEDRANO. Bunyola.
El molí d'aigua fariner de Raixa ja torna a funcionar. L'edifici està situat a la zona del jardí alt de Raixa. Tipològicament és un molí hidràulic d'estructura cúbica i de roda horitzontal, que probablement va ser construït a finals del segle XVIII i va ser utilitzat fins a la dècada de 1950.

Els treballs de restauració arquitectònica han consistit en la resturació de la coberta, la reconstrucció de les juntes dels paraments verticals i dels trams deteriorats del trespol i el condicionament de l'espai. A més s'ha adequat l'entorn del molí, amb la restauració de les parets de pedra seca o de les síquies.

El mig segle de desús de la infraestructura ha provocat que el sistema de conducció d'aigua estigués molt malmès, pel que ha estat necessari netejar-lo i restaurar-lo, i en alguns casos restituir part de la canalització. Per a la reconstrucció del molí s'han fet servir els mateixos materials originals. Quan aquests han faltat s'han emprat els més similars possible.

La reconstrucció de la maquinària ha estat un dels aspectes més complicats. Del sistema original tan sols es conservava la roda horitzontal, cosa que ha obligat a refer gairebé tots els elements. Les regates de les moles han estat les peces més difícils de reconstruir a causa de la manca de documentació existent.

Per realitzar aquest treball s'ha comptat amb l'ajuda de l'antic moliner del molí d'en Leu d'Artà, Biel Sagrera, qui va dibuixar i picar les moles. La falta de pedra foguera, amb la qual habitualment estaven fetes les moles, ha obligat a cercar altres materials alternatius. Per substituir-la s'ha escollit la pedra de Binissalem, un material de característiques i de duresa semblant. El molí rep l'aigua de les fonts de Raixeta i de Pastoritx, que es canalitza fins als diferents safareigs de la finca de Raixa. La presidenta del Consell de Mallorca Maria Antònia Munar va presidir la inauguració de la reconstrucció del molí després de cinc mesos de feina. Aquesta reforma entra dins les tasques de rehabilitació de la finca de Raixa.

A la inauguració també va assistir el conseller de Medi Ambient del Consell Miquel Àngel Borràs, que va recordar que aquesta iniciativa entra dins les tasques de recuperació del patrimoni cultural de la nostra Illa. «Fa cinc mesos vam dir que vendríem a fer una feina i l'hem feta», va afirmar el conseller.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris