bruma
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
10°

El Consell presentarà a Perpinyà els premis literaris de Mallorca

La institució vol atorgar la màxima difusió a aquests guardons

El Consell de Mallorca té previst presentar al castell dels Reis de Mallorca a Perpinyà (França) els seus premis literaris. Amb aquest acte, la presidenta de la institució, Maria Antònia Munar, vol atorgar el màxim relleu i difusió als guardons per a la seva primera entrega, prevista per a la Diada de l'any que ve. Així mateix, manté la pretensió que tots els territoris de parla catalana, i molt especialment aquells que formaren part de l'antic regne, s'impliquin en els premis, els més ben dotats de la literatura catalana.

L'elecció del castell de Perpinyà (s. XIII) té un significat especial. Fou la seu continental del Regne de Mallorca, fins que el 1344 Pere III de Catalunya i Aragó se n'apoderà. Abans, emperò, des de les estances d'aquesta fortalesa es prengueren algunes de les més importants decisions sobre la nostra terra.

Cal recordar també que Jaume I, el Conqueridor, era fill del rei de la Corona d'Aragó, Pere el Catòlic, i de Maria de Montpeller.

Ara, el Consell recupera la seva història per escriure una plana de la seva actualitat cultural. Una plana força ambiciosa i que ha aixecat una gran expectació en els cercles literaris de l'Illa, entusiasmats davant el guardó, que en l'apartat de narrativa està dotat amb 70.000 euros i en el de poesia amb 10.000. El premi de textos lírics, tot i no ser el millor dotat en català, se situa entre els més importants dels que s'atorguen en la nostra llengua.

El Consell, com ja s'informà, no descarta, en futures edicions, que es creïn nous premis com puguin ser d'assaig, d'investigació o d'estudis locals.

Amb aquests guardons, la institució insular se situa amb diferència com el principal valedor de les lletres catalanes a la nostra comunitat autònoma, molt per davant dels Ciutat de Palma, que concedeix anualment l'Ajuntament per les festes de Sant Sebastià.

El més destacat, emperò, és que també es col·loca en el punt de mira dels certàmens més importants de del Principat.

El jurat de narrativa estarà integrat per Guillem Frontera, Josep A. Grimalt, Gabriel Mesquida, Maria Rosa Planas i Antònia Vicens, mentre que el de poesia serà decidit per Bartomeu Fiol, Miquel Cardell, Gabriel Florit, Margalida Pons i Olga Xirinacs.

Totes les obres s'han de firmar amb pseudònim i es poden presentar en qualsevol terminal del registre del Consell fins dia 30 d abril del 2005.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris