algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

La NASA posa en òrbita un satèl·lit per estudiar l'escalfament global

L'objectiu de la missió és conèixer la disminució de la capa d'ozó

Amb dues missions reeixides als confins del Sistema Solar, la NASA torna a fixar la seva atenció en la Terra per dilucidar dos dels seus misteris més inquietants: la progressiva desaparició de la capa d'ozó i l'efecte hivernacle.

Per a això l'agència espacial ha posat avui en òrbita al satèl·lit Aura, l'objectiu del qual serà estudiar la relació entre l'atmosfera terrestre i el clima i confirmar una esperada recuperació de la capa d'ozó, que protegeix el planeta de la radiació solar ultraviolada.

Segons els experts mèdics, aquesta radiació ultraviolada és un dels principals factors del càncer de pell. El satèl·lit, d'uns 3.000 quilograms, ha estat impulsat avui dematí cap a l'òrbita terrestre des de la base de Vandenberg (Califòrnia) de la Força Aèria dels Estats Units, a bord d'un coet Delta.

Segons l'agència espacial, Aura és part del Sistema de Observació de la Terra (EOS), concebut per vigilar les complexes interaccions que influeixen en l'ambient terrestre a través de satèl·lits i sistemes de dades. En concret, la missió del satèl·lit, que durarà almenys sis anys, té com a objectiu determinar si hi ha indicis de recuperació de la capa d'ozó.

Per a això haurà de realitzar una estimació dels nivells d'aquest gas, com també dels contaminants que han contribuït a la seva disminució, va afirmar l'Administració Nacional d'Aeronàutica i l'Espai (NASA). La capa d'ozó es forma per efecte de la radiació solar sobre els àtoms d'oxigen a l'estratosfera, a una altura d'entre 20 i 40 km des de la superfície.

També mesurarà la qualitat de l'aire a la troposfera, que és el nivell més baix de l'atmosfera i el més afectat per l'activitat humana. Els gasos naturals i els produïts per l'home s'acumulen en aquesta part de l'atmosfera i produeixen composts que poden destruir l'ozó.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris