nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín:
11°

TVC enregistra dos capítols de «Zona roja» sobre la guerra civil a les Balears

La sèrie documental basada en testimonis s'emetrà el proper mes d'octubre

99222

Jeroni Vidal, de Santanyí, amb barba al centre, al front de Guadalajara.

J.CASTELLS. Palma.
Un equip de Televisió de Catalunya es troba aquestes setmanes enregistrant a les Illes Balears 4 episodis de la sèrie documental «Zona Roja» sobre la Guerra Civil. La sèrie, que s'inicià l'any passat amb el rodatge i emissió dels capitols corresponents a Catalunya i la franja d'Aragó, amplia ara les seves fronteres i prepara una nova entrega de dos programes dedicats a les Illes i dos al País Valencià.

En aquests nous capitols s'hi exposen per primera vegada les diverses i complicades circumstàncies en què es van veure immersos els illencs durant la Guerra Civil. Així, l'equip de TVC arribà la setmana passada a Mallorca per a la recerca de localitzacions i entrevistes testimonials que rodaran a partir de demà a Palma, Manacor, Porto Cristo, Pollença, Inca, Maó, Ciutadella, Eivissa així com altres poblacions significatives.

L'equip d'investigació del programa ha comptat amb la col·laboració d'alguns assessors històrics, coneixedors en profunditat del tema. Entre ells s'hi troben David Ginard, Josep Massot i Muntaner, Llorenç Capellà, Miquel Duran o Sebastià Serra.

El capitol setè de la sèrie, i primer dedicat a Mallorca està titulat L'expedició de Bayo. És aquest una crònica de l'aventura marítima que, a principis d'agost del 1936, dugué al Capità Bayo a intentar recuperar Mallorca, Eivissa i Formentera en mans del bàndol franquista. Un episodi on s'exposen les causes d'aquesta expedició i les dificultats que trobà per acomplir el seu objectiu.

El segon capítol es dedica a Mallorca on explica el triomf dels militars feixistes i les vivències dels mallorquins, distintes a les dels habitants de les altres illes. Des de l'aixecament militar arribà a Mallorca Arconovaldo Bonacorsi, més conegut com El comte rossi, enviat pels al·liats italians de Franco amb la missió de crear els fonaments d'una societat basada en els mateixos postulats feixistes que Mussolini aplicà a Itàlia. El capítol explica les vivències dels mallorquins, víctimes de la imposició feixista i els bombardejos republicans.

Un dels aspectes destacats de l'aportació documental de la sèrie és l'especial atenció a totes les persones tancades a presons, amagats o intentant fugir de l'Illa, mantenint l'esperit i els ideals republicans, en un darrer reducte de la resistència de la zona roja a Mallorca. Un moviment poc estudiat i desconegut per a la majoria. La sèrie Zona roja s'emetrà a partir d'octubre i, a més de les noves entregues documentals reposarà els ja emesos l'any passat.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris