nubes dispersas
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
12°

Les televisions destinaran un 5% dels ingressos al cinema espanyol

La Unió d'actors veu amb bons ulls i optimisme el nou reial decret

El Consell de Ministres va aprovar ahir el reial decret que desenvolupa el reglament que regula l'obligació dels operadors de televisió a destinar cada any al finançament de pel·lícules europees i espanyoles el 5% dels ingressos d'explotació.

Aquest reglament proporcionarà la seguretat jurídica necessària per al compliment d'aquesta obligació establerta a la Llei 22/1999.

El text ha estat presentat com a proposta conjunta dels ministeris de Cultura i d'Indústria, Turisme i Comerç, previ dictamen favorable del Consell d'Estat, i ha estat àmpliament conegut per tots els interessats, que han pogut formular observacions durant les diverses fases d'elaboració, moltes de les quals han quedat finalment recollides en el document, informa el Ministeri de Cultura.

El Reglament fa una interpretació flexible de la llei, per tal de facilitar el compliment de l'obligació pels operadors de televisió, sense que això perjudiqui els interessos de la indústria de continguts audiovisuals, la defensa i promoció dels quals, com a expressió de la diversitat cultural espanyola i europea, era l'objectiu del precepte legal.

El reglament no tanca la porta a possibles acords entre productors i operadors de televisió, sempre que siguin per complir millor amb l'obligació legal. Si, dels acords entre els interessats, es deduís la necessitat de modificar les disposicions, el Govern, tal com es recull, estarà obert a estudiar aquestes aportacions. Ara, amb l'aprovació d'aquest reglament, el Govern assumeix la responsabilitat de complir amb les obligacions cap als ciutadans tancant un buit jurídic.

Aquest reglament consta de 10 articles que establiran les normes per determinar els ingressos de les operadores de televisió i verificar el compliment del finançament.

El secretari general de la Unió d'Actors, Jorge Bosso, valorà ahir positivament l'aprovació del reial decret, si bé va dir que esperava que si això és bo per a tot el sector també ho sigui pels actors «que no poden veure's despresos d'una situació en la qual aquest 5 per cent només afavorirà la producció».

«El cinema espanyol som tots», afegí. «Encara que òbviament no ho passarem a cobrar per taquilla, desitjam que es contempli la creació de nous llocs de treball i que no es visqui de la victimització en la qual es digui que els productors mai no tenen un duro per fer-ho», aclarí.

Bosso digué també que en un moment en què els actors estan negociant convenis de l'audiovisual i es troben pendents de molts acords en què aquest col·lectiu està fent «concessions importants per a la creació de llocs de feina acceptant salaris inferiors als que hi havia en el conveni anterior, és lògic que en aquestes negociacions es parli no només de crear llocs de feina sinó també d'un respecte per als actors».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris