algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

El Govern i el Consell compren l'arxiu del marquès de la Torre

El fons nobiliari dels Despuig i Truyols abraça del segle IX al XX

JOANA NICOLAU.Palma
El Govern i el Consell de Mallorca exerciran el dret de tempteig i retracte per aconseguir que l'arxiu del marquès de la Torre no sigui adquirit per la Generalitat catalana.

El conseller de Cultura, Francesc Fiol, anuncià ahir aquesta operació, que es farà efectiva abans d'un mes, i té un preu de 850.000 euros. A hores d'ara el Govern i el Consell encara no han tancat els percentatges que aportarà cada un per pagar l'arxiu.

Una vegada s'hagi formalitzat la compra, tot el fons, en procés de catalogació com a Bé d'Interès Cultural (BIC), serà dipositat a l'Arxiu del Regne de Mallorca.

L'Arxiu del marquès de la Torre ocupa noranta metres linials, a més de 3.500 pergamins en bon estat i descrits separadament. El seu abast cronològic comprèn entre els segles IX i XX i constitueix un dels arxius nobiliaris més importants de l'Illa.

Es formà per l'annexió de diversos fons documentals de les famílies mallorquines de l'antiga noblesa mallorquina Despuig i Truyols i els seus continguts van des de documents que reflecteixen l'activitat familiar en diversos àmbits, com per exemple el paper social, econòmic i polític de les famílies de la noblesa des de la Conquesta. Un dels conjunts més importants de l'arxiu és la documentació dels Rocaberti. El director de l'Arxiu del Regne, Ricard Urgell, explicà que «es tracta d'un fons de l'àmbit català incorporat a l'arxiu del marquès de la Torre, el qual resulta de gran importància per a l'estudi del feudalisme clàssic, però també per millorar els coneixements paleogràfics, diplomàtics i filològics dels investigadors». Aquest conjunt, de 2.500 pergamins, abasta des del IX al XVII i, entre d'altres curiositats, s'inclouen documents de l'època carolíngia dels comtes de Barcelona des de Ramon Berenguer el Vell a Ramon Berenguer IV, els reis d'Aragó des d'Alfons el Cast fins a Ferran el Catòlic..., com també de nombroses institucions eclesiàtiques, entre elles els papes Lluna, Alexandre VI... S'ha de recordar que el 1972 una part de l'arxiu ja se va dipositar a l'Arxiu del Regne, institució que passarà a custodiar tot el llegat documental d'aquesta família.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris