nubes dispersas
  • Màx: 14°
  • Mín: 10°
11°

El programa Erasmus, Príncep d'Astúries

La iniciativa de la Unió Europea del 1987 ha obtingut el premi de Cooperació Internacional

El Programa Erasmus d'intercanvi d'universitaris de la Unió Europea ha estat guardonat amb el premi Príncep d'Astúries de Cooperació Internacional 2004, donat a conèixer ahir a Oviedo, en contribució a la creació de la ciutadania europea. La candidatura, que va rebre el suport unànime dels membres del jurat, va ser presentada pel president de la Fundació Círculo de Lectores, Hans Meinke, i defensada en el si del jurat pel capellà i escriptor José María Martín Patino.

A l'acta del jurat, feta pública ahir a migdia pel seu president, Leopoldo Calvo Sotelo, es destaca que el programa Erasmus és «un dels més importants projectes de cooperació internacional en la història de la humanitat».

Fins a la data, aquesta iniciativa ha permès que prop de dos milions d'estudiants de dos mil universitats hagin elevat el seu nivell formatiu i enriquit el seu coneixement dels valors que comparteixen els pobles d'Europa, com també la seva diversitat cultural, «contribuint de manera eficaç a la creació de la ciutadania europea», segons el jurat.

El president de la Comissió Europea, Romano Prodi, expressà ahir la seva «felicitat i orgull», va agrair la concessió del prestigiós guardó i subratllà el bot qualitatiu aconseguit pel programa des de la seva posada en marxa, el 1987.

Prodi va recordar que des d'aquell any, en el qual 3.000 estudiants d'onze estats de la UE es beneficiaren de les primeres beques Erasmus, la xifra no ha deixat de créixer, i avui són més de 120.000 becaris de trenta països anualment.

Per la seva part, la ministra d'Educació i Ciència, María Jesús Sansegundo, considerà que el programa europeu de beques Erasmus ha estat molt important per afavorir la mobilitat d'estudiants universaris i va assegurar que aquest tipus d'iniciatives seran encara més transcendents després de l'ampliació de la UE. Martín Patino, que va defensar la candidatura com a membre del jurat, afirmà que el programa Erasmus contribuirà «d'una manera decisiva a l'acció del que s'ha anomenat la ciutadania europea».

El president del jurat que ahir va concedir el premi puntualitzà que aquest guardó serveix per recordar que «Europa, per sobre de tot, és cultura» i «no tan sols una unió de mercaders», mentre que el president de la Conferència de Rectors d'Universitats Espanyoles, Juan Vázquez, va celebrar la decisió i va mostrar el seu desig que aquest reconeixement «serveixi de germen per a un programa semblant amb Amèrica Llatina».

El secretari d'Estat d'Universitats i Investigació, Salvador Ordóñez, va demanar, després de conèixer el veredicte, una dotació econòmica major del programa europeu de beques Erasmus i que les comunitats autònomes i els ajuntaments concedeixin ajudes complementàries als estudiants universitaris amb menys recursos que hi accedeixin.

Entre les quinze propostes presentades al guardó també hi figuraven la Cort Penal Internacional, la Fundació Nou Periodisme Iberoamericà, l'expresident d'Estats Units Jimmy Carter, el president de Microsoft, Bill Gates; la Iniciativa Mundial contra la sida de la Fundació Clinton; l'Organització Meteorològica Mundial i els deu països nous de la UE. El programa Erasmus va ser creat per la Unió Europea el 15 de juny de 1987 amb la idea de potenciar una Europa unida a través dels intercanvis d'alumnes entre les universitats dels diferents països membres i va rebre aquest nom en homenatge a l'humanista del Renaixement Erasme de Rotterdam (1469-1536) que, impulsat per la recerca del coneixement, va viure en diverses parts del vell continent.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris