algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín: 10°
15°

L'avanç de la sida torna devastador el 2003

L'ONU constata cinc milions de nous contagis i xifra en 38 milions de persones els afectats pel VIH

L'epidèmia de la sida continua propagant-se ràpidament a tot el món, sense distinció de les regions i malgrat l'augment del finançament i el compromís polític per tractar d'afrontar aquesta plaga del segle XXI. Segons l'Informe sobre l'epidèmia mundial de sida 2004, publicat ahir pel Programa de l'ONU contra la sida (Onusida), el 2003 va haver-hi cinc milions de nous contagis, una xifra rècord, i es van assolir els 38 milions de persones que viuen amb el VIH, davant els 35 del 2001.

Així mateix, l'informe es fa ressò que quinze milions d'infants varen perdre un dels seus progenitors a causa del virus i que les dones representen ja prop de la meitat dels seropositius a tot el món, assolint el 57% a l'Àfrica subsahariana.

«Malgrat l'augment del finançament, el compromís polític i els progressos realitzats, l'epidèmia de sida continua anant per davant de la resposta mundial», segons va declarar el director executiu de l'Onusida, Peter Piot, durant la presentació de l'informe.

6 milions de morts
El document es coneix dies abans de la inauguració de la XV Conferència Internacional de la Sida, que tindrà lloc a Bangkok de l'11 al 16 de juliol. Des de l'anterior conferència s'han contagiat més de nou milions de persones i n'han mort sis milions.

«Aquestes xifres posen en relleu l'enorme desafiament de prevenir milions d'infeccions i alhora tractar els que viuen amb el VIH», va subratllar Piot, per qui mentre no es reconegui «la sida com el problema de desenvolupament i seguretat del nostre temps, no sortirem victoriosos de la batalla contra l'epidèmia».

L'informe d'enguany presenta per primer pic les taxes de prevalença del VIH, fet que permet millorar la comprensió de com s'està propagant l'epidèmia. Així, encara que les noves estimacions mundials són lleugerament inferiors a les publicades anteriorment, el nombre real de seropositius no ha disminuït, sinó que, partint de les estimacions del 2001, continua creixent.

La situació més alarmant en l'actualitat sembla ser la d'Àsia, continent en el qual resideix el 60% de la població mundial i on l'any passat va haver-hi 1,1 milions de contagis, fet que podria tenir «implicacions mundials». En aquest continent, l'epidèmia s'«està estenent ràpidament» sobretot en països com la Xina, Indonèsia i Vietnam. A més, segons Onusida, l'Índia ha passat a convertir-se en el segon país per darrere de Sud-àfrica amb major nombre de persones contagiades -uns 5,1 milions-.

A l'Àfrica subsahariana viuen 25 milions de malalts de sida i, encara que aparentment la prevalença del VIH s'està estabilitzant, segons l'informe això es deu «a un augment de les defuncions per sida i a un creixement continuat de les noves infeccions».

En el cas d'Amèrica Llatina, on resideixen 1,6 milions de seropositius, segons l'informe, «l'epidèmia tendeix a concentrar-se principalment entre poblacions que corren gran risc d'exposició al VIH, com els consumidors de drogues intravenoses i els homes que tenen relacions sexuals amb altres homes». A Brasil, el país més poblat, la taxa de prevalença és tan sols de l'1 per cent, si bé s'han constatat en algunes ciutats taxes de contagi del 60 per cent entre els consumidors de drogues intravenoses.

L'epidèmia prossegueix la seva expansió per Europa oriental i Àsia central, on resideixen 1,3 milions de malalts de sida, i Rússia és un dels països més afectats.

A Occident, l'informe posa al descobert un augment de contagis als Estats Units i a Europa occidental.

Tractament
Entre altres dades, l'informe incideix en el fet que l'accés al tractament continua sent deficient. Així, indica que «només el 7% de les persones dels països en desenvolupament té accés a tractament antiretroviral», és a dir, menys d'una de cada deu persones.

Per això adverteix que Onusida, l'Organització Mundial de la Salut (OMS) i «els seus associats estan plenament compromesos a proporcionar antiretrovirals a tres milions de persones per a final del 2005». En opinió de l'agència de l'ONU, «l'ampliació de l'accés al tractament és un estímul perquè les persones se sotmetin a la prova del VIH i esbrinin el seu estat serològic». A més, «redueix l'estigma i pot oferir potencialment serveis de prevenció».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris