algo de nubes
  • Màx: 15°
  • Mín:
10°

La setmana que ve els Ciutat de Palma inclouran de nou el castellà

Les bases seran aprovades per la junta de Govern de Cort

S.B./P.G.Palma.
La junta de Govern de l'Ajuntament de Palma que se celebrarà el pròxim dimecres, dia 14 de juliol, inclourà en el seu ordre del dia l'aprovació definitiva de la inclusió del castellà en la modalitat de narrativa dels Premis Ciutat de Palma, sota la denominació de Camilo José Cela.

Davant la imminent aprovació de la proposta, l'equip municipal del PSM presentarà una moció al pròxim plenari de Cort -previst pel dia 29 de juliol- instant l'executiu de Cort a revocar aquesta ressolució i «mantenir els Premis Ciutat de Palma en català», tal i com es ve realitzant des de fa 25 anys. D'aquesta forma, els nacionalistes volen posar fre a qualsevol altra mesura que pugui «contribuir més en el retrocés del català».

La decisió de l'Ajuntament de tornar el bilingüisme als guardons, anunciada per aquest diari l'agost del 2003, pareix arribar després d'un any al seu final, malgrat l'oposició expresada des de distints àmbits de la cultura en el decurs del 2004.

L'Associació d'Escriptors en Llengua Catalana i l'Obra Cultural Balear han estat els organismes des dels quals més s'ha promogut la defensa de mantenir els guardons literaris només en català «com a compromís amb la normalització lingüística i amb promoció de la llengua pròpia que tenen totes les administracions públiques de les Illes», segons la Llei de Normalització Lingüística aprovada per tots els partits polítics.

A una nota difosa pel PSM, el grup nacionalista senyala que «la introducció del castellà en els premis Ciutat de Palma suposarà un retrocés més en l'ús del català», a més d'un mal afegit «a les polítiques lingüístiques que des de fa un any ha anat anunciant el Govern de Matas».

En paraules del seu portaveu, Pere Muñoz, els nacionalistes afirmen que la decisió engegada per la regidoria de Cultura que gestiona Rogelio Araújo «és un gran error», al temps que justifica la identitat del premi en català, que, «des de fa 25 anys funciona com a plataforma per a escriptors en llengua catalana i per donar a conèixer la creació en aquesta llengua, sempre menystenguda en compte».

Per la seva banda, l'associació d'escriptors en llengua catalana tornarà a demanar el mes de setembre als seus associats que no es presentin als guardons i que no acceptin formar part dels jurats.

«De totes maneres, no podem obligar a res a ningú, simplement recomanar una postura ètica i ferma en aquest assumpte», explicà la vicepresidenta de l'entitat, Antònia Vicens.

Amb l'aprovació de la convocatòria en castellà de les bases s'acabarà amb una llarga trajectòria de premis exclussivament en català. De fet, des de l'arribada de la democràcia i com a mesura per potenciar el català, els premis sempre havien estat en català.

En cap moment durant les tres legislatures anteriors guanyades per majoria absoluta per Joan Fageda s'havia plantejat un canvi en aquesta normativa.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris