algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:
16°

Pep Bonet mostrarà la realitat de Sierra Leone i de la sida a Àfrica en dos llibres

Les publicacions reuniran una important selecció de les imatges del fotògraf mallorquí

85480

Imatge d'un home al psiquiàtric de Sierra Leone que morí perquè no pogué superar el que havia viscut.

P.GIMÉNEZ.Palma.
«Si plores amb ells i pateixes amb ells, no els estàs ajudant». Això entraria en contradicció amb l'objectiu del fotògraf mallorquí Pep Bonet, qui pretén que «les meves imatges siguin la veu d'una realitat».

Mentre prepara un nou treball que el durà el setembre a la guerra del Somàlia, Bonet es mostra molt seriós en les seves afirmacions mentre mira algunes de les imatges que ha capturat havent sentit «moltes vegades por» i que formaran part de les dues publicacions que prepara. En aquestes, el fotògraf vol «explicar quina ha estat la meva experiència, analitzar-la i extreure conclusions de tot el que he viscut i vist», primer a Sierra Leone i amb posterioritat (2003) a l'Àfrica Subsahariana fent un seguiment de l'arribada de les vacunes retrovirals per lluitar contra la sida.

A la primera de les publicacions, la més avançada i que sortirà al carrer després de l'estiu, Bonet donarà testimoni de la «vida en la postguerra a Sierra Leone», «dels esforços de la gent per sortir-se'n», a partir de les fotografies de Fe dins del caos. Les imatges que li valgueren el premi World Press Photo el 2003 es reuniran en un volum de prop de 300 pàgines per mostrar «l'odi i el patiment de la gent en un país que, malgrat l'ajuda que rep de l'exterior, no acaba de reconstruir-se», afirma.

Cecs, amputats, el turment que es viu a l'interior d'un hospital psquiàtric, els treballs que la Comissió de Reconstrucció de Nacions Unides «tracta de dur endavant important idees del primer món al tercer món que no s'ajusten a la realitat», són alguns dels temes que Bonet ha capturat en unes imatges en blanc i negre, que mostren la cruesa i els efectes devastadors d'aquest conflicte.

Encara que Pep Bonet assenyala que «no vull vendre el patiment de la gent, perquè crec que no és ètic», el mallorquí reconeix que el llibre «no deixa un bon gust, sinó tot el contrari». És la realitat, l'essència d'un treball «molt subjectiu» i «de la meva veritat».

El segon llibre en el qual treballa Pep Bonet mostrarà la realitat dels efectes de la sida a les regions de l'Àfrica Subsahariana, després que el mallorquí hagi fet un seguiment d'un projecte de Metges sense Fronteres sobre l'arribada de les vacunes retrovirals a països com la República del Congo, Zàmbia i Ruanda.

Bonet s'ha decantat pel color en un treball que vol «fugir dels clixés i del dramatisme» per mostrar «com la comunitat local africana està assumint una responsabilitat d'informar», l'única eina que, en opinió del fotògraf, «pot servir per lluitar contra la sida» i constatar la capacitat de força i de lluita que té el poble africà.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris