algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

Barceló dóna a Artà un llibre d'artista per fer partíceps del seu art els cecs

El volum, de 48 litografies i 33 dibuixos, inclou un text del fotògraf invident Bavcar

66996

L'exbatlessa Margalida Tous amb el llibre en una imatge de fa dies.

JOANA NICOLAU.Palma.
L'artista Miquel Barceló ha donat a la Biblioteca pública d'Artà el llibre d'artista per a cecs Les tentes desmontées ou le monde inconuu des perceptions (Les tendes desmuntables o el món desconegut de les percepcions). El volum és un text eròtic en braille acompanyat de litografies i làmines en relleu realitzat amb la col·laboració del fotògraf i filòsof cec d'Eslovàquia Evgen Bavcar.

El llibre fou publicat el 1992 per Editions Item i aquest és l'únic que està a l'abast del públic i pot ser consultat. En el seu dia s'exposà al Jeu de Paume de París (1996), al Museu d'Art Modern i Contemporani de Barcelona (1998) i al Fons Miquel Barceló d'Artà (1999) quan estava a l'edifici de na Batlessa d'Artà.

Barceló començà a treballar en aquest projecte en 1989, després que pintàs els anomenats quadres blancs al seu retorn de Mali paisatges desèrtics com ara Paisage pour auveugles sur fond rouge (1989)... La presència d'aquests quadres al volum són evidents, les planes se converteixen en aquests mateixos paisatges buits, il·legibles en què un minúscul relleu assoleix una importància absoluta.

El llibre és el resultat de dos anys d'intens treball en què Michael Bertrand del taller Item investigà i experimentà diferents tècniques per realitzar les litografies i, per sobretot, la manera de mantenir els dibuixos en relleu amb la finalitat de conservar la immediatesa i espontaneïtat inicial de l'artista.

S'ha de dir que amb la simple visió del llibre és complex fer-se una idea del complicat procés amb què fou realitzat. En total el volum conté 48 litografies, 33 dibuixos en relleu i el text en lectura braille de Bavcar. A través d'aquest projecte Barceló complí el seu desig de fer arribar als cecs la seva obra. Aspecte al qual se suma l'estreta relació que l'artista ha mantingut des de sempre amb els llibres, manifesta en la seva participació freqüent en projectes editorials com el llibre Too far from home de Paul Bowles o El libro del Océano d'Enrique Juncosa.

Pel que fa a Evgen Bavcar (Kokavec, Eslovènia, 1946) està considerat i reconegut com l'únic fotògraf cec del món. Creador d'imatges de l'obscuritat des que dos accidents de la infància li provocassin ceguera, després d'aconseguir reprendre la seva activitat començà a fer fotografies amb la intenció de fer alguna cosa visual que li permetés no perdre el contacte amb el món que havia conegut.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris