algo de nubes
  • Màx: 17°
  • Mín: 11°
13°

Balears sols pot participar a la Fira de Guadalajara si el Ramon Llull el convida

L'Institut considera que el Govern ha d'aportar 300.000 euros per fer el programa

Les Illes Balears només seran presents a la Fira Internacional del Llibre de Guadalajara si l'Institut Ramon Llull, ara sota control de la Generalitat de Catalunya, convida l'Institut d'Estudis Baleàrics a participar-hi. No obstant això, representants tan destacats de la cultura de les Illes com ara Baltasar Porcel, Miquel Barceló, Carme Riera o Maria del Mar Bonet seran presents a Guadalalara amb la institució catalana i no amb l'organisme balear.

La Fira Internacional del Llibre de Guadalajara invità de manera directa i expressa l'Institut Ramon Llull perquè que la cultura catalana fos la convidada d'honor de l'edició d'enguany. L'Institut esmentat és qui té la potestat per convidar altres institucions i entitats a prendre part en l'esdeveniment.

El màxim responsable de l'Institut d'Estudis Baleàrics, Gabriel Janer Manila, i el director executiu del Ramon Llull per a Catalunya, Xavier Folch, es reuniren aquesta setmana i sembla, segons Manila, «que hi ha principis d'entesa molt importants».

Per la seva banda, la consellera Mieras va presentar el programa de Guadalajara als mitjans de comunicació de Barcelona. I en sonaren els primers noms, amb alguns balears destacats. I també amb la sorpresa de de literats com Javier Cercas o Carlos Ruiz Zafón, que escriuen en castellà. La seva inclusió -no per l'idioma, sinó pel fet de ser autors amb un gran nivell de vendes fins i tot a l'Amèrica del Sud- ha indignat molts de sectors culturals que creuen que, en tot cas, la promoció d'aquests escriptors al continent americà l'haurien de realitzar les seves editorials, prou poderoses per pagar aquestes campanyes; i que els doblers de les institucions es destinin de manera exclusiva a potenciar en aquells països la cultura creada originàriament en català i també alguns escriptors en castellà minoritaris, sobretot poetes.

Segons ha pogut saber Diari de Balears de fonts molt properes a l'equip redactor del programa -que es va realitzar abans de l'entrada del nou equip al Ramon Llull-, les exigències de les Balears en la programació es referien sempre a autors en llengua catalana o molt minoritaris.

L'Institut Ramon Llull pensa destinar un total d'1,2 milions d'euros a desenvolupar la presència de la cultura catalana a Guadalajara. El Govern de les Illes Balears, en l'etapa de Damià Pons com a conseller, va comprometre 300.000 euros amb la institució i l'Executiu actual va refermar aquesta decisió. La sortida del Govern balear de l'Institut Ramon Llull pot alterar aquests plans. Des de Catalunya entenen que aquest compromís s'ha de mantenir, ja que la sortida del Ramon Llull no serà efectiva fins d'aquí a sis mesos. Però el conseller Fiol explicà ahir que «les Balears no ha aportat gens de capital a aquesta programació» i que fins i tot encara no queda clar que hi participin.

El director en funcions del Ramon Llull a les Illes, Miquel Segura, explicà que «la sortida definitiva de les Balears d'aquest organisme pot ser molt més ràpida sempre que els tècnics de les dues administracions es reuneixin de manera amistosa i n'acordin la dissolució».

Segura també va explicar que «tota la programació hauria de ser a través d'un conveni amb l'Institut Ramon Llull. Com a cosa nostra no hi podrem anar». El que també va especificar és que la gran majoria de la programació presentada per Mieras «és la que preparàrem entre Àlex Sussanna i jo durant nombroses reunions, amb canvis molt petits».

Per la seva banda, Gabriel Janer Manila va explicar que «el programa presentat és molt més ampli. El definitiu es presentarà per setembre a Guadalajara».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris