algo de nubes
  • Màx: 18°
  • Mín: 10°
18°

Paul Preston reclama el retorn dels papers de Salamanca a Catalunya

El conegut historiador no entén per què no els tornen a qui pertanyen

L'historiador Paul Preston va considerar ahir que els documents catalans reclamats per la Generalitat a l'Arxiu de Salamanca han de ser tornats al seu lloc d'origen perquè puguin tenir accés públic i va assegurar tenir coneixement que Catalunya «no té inconvenient» que es faci còpia del que hi ha a fi de «no ferir la suposada unitat de l'arxiu».

Preston va fer aquestes declaracions als Cursos d'Estiu de la Universitat Complutense de Madrid i a la qual es va mostrar «més aviat partidari» de la devolució dels lligalls.

Quant als documents de Franco, va distingir entre els que guarda la Fundació Nacional Francisco Franco i els que la família del dictador va guardar a la seva mort. En relació amb els primers, va admetre que «la vergonya» de la fundació Francisco Franco és que no és d'accés públic.

Preguntat per la possibilitat d'una futura república a Espanya, l'historiador va dir que si el matrimoni del príncep Felip i Letizia Ortiz és «sòlid», si hi ha una successió normal del rei a Felip i si aquest no comet errors en heretar el tron, creu que la monarquia «encara pot fer una contribució important a la política espanyola».

També va assenyalar que Joan Carles I és una persona a la qui «la sort i la salut de la democràcia» preocupa molt. «Crec -asenyalà- que la monarquia ha servit molt bé a Espanya», va puntualitzar. A més, afegí que Espanya no aguantaria la crispació política si la democràcia acaba.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris