algo de nubes
  • Màx: 16°
  • Mín:

Cultura diu que obrirà la biblioteca pública de Can Salas el mes de setembre

El fons històric de Monti-sion quedarà a les dependències de la Casa de Cultura

83054

L'edifici de Can Salas, amb un preu de 6 milions d'euros, i projecte de Marín Clabo.

T.A.

J.NICOLAU./M.DÍAZ.Palma.
La Conselleria de Cultura obrirà la biblioteca de Can Salas el proper setembre i el trasllat dels volums de la biblioteca de la Casa de Cultura es farà durant l'agost. Així ho explicà ahir la directora general de Cultura, Catalina Sureda.

Si aquests terminis es compleixen, el centre, de titularitat estatal amb gestió autonòmica, veurà la llum quasi dos anys després que acabassin les obres, el desembre de 2002, i havent passat quatre legislatures des que, el 1987, començàs a gestar-se el projecte.

Pel que fa al fons històric que integra la biblioteca de Monti-sion -un dels múltiples problemes d'aquesta infraestructura-, el Ministeri i la Conselleria encara han de decidir-ne la ubicació. La proposta del Govern balear és que tot el conjunt quedi a l'actual emplaçament de la Casa de Cultura. Es preveu, o bé que quedi com una extensió de Can Salas, o bé com un fons específic diferent, però en cap moment es planteja separar el conjunt.

Cultura havia mantingut diferents converses en aquest sentit amb l'anterior equip del Ministeri, però de moment no hi ha hagut cap contacte amb l'actual.

Tècnica
En aquests moments s'està treballant en la part tècnica i d'informatització de les instal·lacions de Can Salas, digué Sureda. També s'està preparant el trasllat dels fons amb la idea d'«aprofitar els dies de final d'agost, en què la demanda és més baixa, per interrompre el mínim temps possible el servei».

La dotació de personal també s'està estudiant amb Funció Pública. A l'espera de la resolució del concurs, la directora general informà que «la solució més ràpida és posar en marxa la biblioteca amb les deu persones que ja treballen a la biblioteca de la Casa de Cultura i personal interí». Pel que fa a les 27 places de nova creació, estan aprovades pel Consell de Govern i d'elles, una tercera part seran per a bibliotecaris. El concurs, emperò, encara no està convocat. Un altre tràmit pendent és el de la llicència d'obertura. El Ministeri ja ha tramitat la llicència amb Cort i està pendent d'aprovació. Es pressuposa que abans de setembre estarà concedida.

Quant al fons de Monti-sion, Sureda apostà per conservar junt unit el fons en considerar-se que «tant continent com contingut tenen prou entitat». Els volums, manuscrits, incunables, que integraven l'antiga biblioteca dels jesuïtes, estan catalogats com a patrimoni historicodocumental. Amb la desamortització de Mendizábal el XIX aquestsfons bibliogràfics i les prestatgeries passaren a ser propietat de l'Estat i la dècada dels anys del XX s'habilità una sala especial per a ells a la Casa de Cultura.

El llibrer antiquari Manuel Ripoll, bon coneixedor d'aquest llegat, explicà que en ell hi ha més de sis-cents incunables, llibres editats entre 1440 i 1500. «Un catàleg de 1951, de García Pastor, ja establia en 644 els incunables d'aquest fons». En ell també s'inclou un conjunt conegut com a llibres gòtics, editats entre 1500 i 1550 i molts manuscrits, alguns lul·lians.

Ripoll es manifestà en contra que se separi el fons de les prestatgeries i que els volums s'ubiquin al soterrani de Can Salas en compartiments compactes que impedeixen «l'aireació» dels llibres. Aquesta opció és una de les que s'estudià i per al llibreter, no hi ha pitjor solució en considerar que «els soterranis sempre tenen el perill d'innundar-se».

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris