nubes dispersas
  • Màx: 16°
  • Mín:

El CIM restaurarà les «síquies» si no arriben els diners d'Europa

Pagarà les obres de la Font de la Vila, d'en Baster i de Mestre Pere

MARIANA DÍAZ.Palma.
La Conselleria de Territori del Consell s'ha compromès ha finançar la restauració de les síquies de la Font de la Vila, d'en Baster i de Mestre Pere, que seran declarades Bé d'Interès Cultural (BIC), si la Unió Europea no aporta els diners sol·licitats per a aquesta finalitat. Així ho van comunicar els responsables de l'esmentat departament la passada setmana durant la reunió mantinguda amb la Comunitat de Regants de la siquia d'en Baster.

El conseller Bartomeu Vicens; el director insular Joan Josep Mas, i Biel Ordinas, tècnic del departament que va preparar l'expedient d'incoacció de BIC van plantejar a l'esmentada Comunitat de Regants els projectes de la Conselleria de Territori per a aquest sistema hidràulic, que procedeix de l'època musulmana, actuacions que es deriven de la posada en marxa de l'expedient de declaració de BIC que implica la màxima protecció patrimonial.

Joan Josep Mas va assegurar ahir que, entre els 400.000 euros que la Conselleria de Territori ha sol·licitat als plans d'ajuts Interreg, de la Unió Europea, uns 120.000 euros serien «per a la rehabilitació de les síquies». Si no arriben aquests diners «buscariem una partida en el nostre pressupost per iniciar la restauració després de l'estiu».

Entre els plans de la Conselleria figuren la restauració dels més de 20 quilòmetres de canalitzacions i altres elements del traçat entre els que destaquen els molins fariners. Paral·lelament s'elaborarà un pla de visites guiades per donar a conèixer el públic «un dels complexos hidràulics més interessants de Balears», matisà.

Fonts de la Comunitat de Regants de la síquia d'en Baster es mostraven ahir satisfetes després de la reunió mantinguda amb els responsables del Consell. Les seves propostes els semblen «molt interessants respecte a la restauració i declaració de BIC d'aquest patrimoni que, en alguns trams es troba en precari, i pel que significa d'inversions que permetin mantenir aquest règim de distribució d'aigua centenari».

Quant a les visites, puntualitzen que en aquest procés s'«ha de combinar l'interès públic amb el privat». Vicens va prometre acords individuals amb cada una «de les forquilles d'aigua». La declaració de BIC permetrà que la llei penalitzi qualsevol «abús» o destrucció de les síquies com els ocorreguts en dècades passades.

COMENTARIS

De momento no hay comentarios.

Comenta

* Camps obligatoris