nubes dispersas
  • Màx: 20°
  • Mín: 19°
19°

El Hubble fotografia una de les nebuloses planetàries més brillants i calentes de la galàxia

El telescopi espacial Hubble ha pres imatges en detall d'una de les nebuloses planetàries més brillants i calentes de tota la galàxia, la NGC 6302, també coneguda com Nebulosa Papallona, que a uns 4.000 anys llum de la Terra assoleix, com a mínim, els 250.000 graus celsius. Les noves imatges captades per l'Hubble mostren que al centre de la nebulosa descansa una estrella encesa i agonitzant coberta per una espècie de manta de calamarsa gelada que fa extremadament difícil la seva observació.

El telescopi espacial Hubble ha revelat, així mateix, l'existència d'«impressionants murs de gas comprimit», vorejats amb esteles de «bombolles de sortida», i nova informació sobre l'estructura que l'envolta, un «toro» geomètric molt semblant a les ales d'una papallona, composta de pols dens i fosc, que envolta l'interior de la nebulosa.

La composició química de la NGC 6302, hidrocarbons, carbonats com a la calcita, així com aigua gelada, ferro, i nitrogen a les regions externes, on el gas és més fred, converteix la nebulosa en un dels objectes astronòmics més interessants. Les fotos van ser fetes per dues càmeres planetàries de llarga exposició.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris