nubes rotas
  • Màx: 23°
  • Mín: 21°
19°

Brotons dirigirà la primera Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans

La formació debutarà el 14 d'agost al marc del Fòrum de les Cultures de Barcelona

76292

Magdalena González, presidenta de l'Associació Ars Musicae i promotora del projecte.

P.GIMÉNEZ.Palma.
Un total de noranta joves músics, sota la direcció del mestre i compositor Salvador Brotons, clausuraran el Festival Mundial de la Joventut que es durà a terme en el Fòrum de les Cultures el pròxim dia catorze d'agost a Barcelona. Aquest recital servirà per presentar la primera Orquestra de Joves Intèrprets dels Països Catalans que s'està creant actualment. Un dia després, el quinze d'agost, oferirà un segon concert a l'Auditori Nacional de Barcelona.

La jove formació comptarà en les seves files amb músics de les Illes Balears, Catalunya, País Valencià, Andorra, l'Alguer, Catalunya Nord i la Franja de Ponent. Per a la seva selecció s'estan duent a terme una sèrie de proves, supervisades per Brotons i dos professors. A les Illes, la prova tindrà lloc els dies 24 i 25 d'abril.

A punt de ser una realitat, el projecte impulsat des de Mallorca per Magdalena González, presidenta de l'Associació Forum Musicae, respon en les seves arrels fundacionals a dos dels quatre pilars del Fòrum: «El fet de viure en una Europa plural i multiracial ens impulsa a donar a conèixer el nostre patrimoni musical i a aconseguir omplir un buit, a la vegada que afavorir l'intercanvi i consolidar el conjunt com un agent de difusió cultural», assenyala González.

De fet, el repertori del primer concert que oferirà l'orquestra el dia 14 d'agost no només inclou obres universals, sinó «obres del nostre patrimoni cultural», explica. Tot i això, el projecte de creció d'una orquestra que integri músics dels Països Catalans és molt més ambiciós, i, «no ha estat un camí fàcil».

Segons detalla Magdalena García, el procés fins arribar al punt en què es troben no ha estat fàcil. El primer pas per fer realitat aquest projecte sorgí quan «vàrem conèixer la notícia que el Festival Mundial de la Joventut es faria a Barcelona en el marc del Fòrum de les Cultures». «Vàrem pensar que la proximitat possibilitava posar en marxa aquest projecte». Així es feia una nova passa, presentar la idea a una persona de prestigi internacional per tal que li donàs suport.

«Em vaig posar en contacte amb Salvador Brotons, que s'oferí a col·laborar des del primer moment en el projecte d'una manera incondicional, cosa que li agraeix perquè ha donat un gran impuls al projecte i ha obert moltes portes», diu la promotora. Aconseguit el més difícil, s'obrí la convocatòria a tots els territoris que participen i «comença a funcionar el mecanisme de difusió», a la vegada que s'iniciaven els contactes institucionals per aconseguir el suport necessari per dur a terme la creació de l'orquestra.

Ara mateix, han manifestat la seva voluntat de donar suport a aquesta iniciativa els consells de Mallorca i Menorca, el Govern d'Andorra, la Generalitat catalana, l'Ajuntament de Perpinyà i els tres consells de Joventut de Catalunya, «però no així el Govern balear, una cosa que lament profundament», matisà González. A la fi «estam a la fase de les proves de selecció, que s'iniciaren el primer d'abril», i que, segons la presidenta de Forum Ars Musicae, acabaran a Palma, el dia vint-i-cinc d'aquest mes.

COMENTARIS

De moment no hi ha comentaris.

Comenta

* Camps obligatoris